Font de la Teula
Navàs

Bages
    Sector sud-oest del terme municipal. Antic terme del castell de Torroella, parròquia de Sant Salvador de Torroella
    Emplaçament
    Variant de la carretera a Cardona (C-55) que passa per Palà de Torroella. 200 m al nord de la sortida de Palà, prendre camí en direcció llevant que travessa per sota la carretera i seguir 600 m. A la dreta, vora el torrent.
    342

41.86266
    1.72416
    394110
    4635315
    08141 - 218
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018. Núm. 01.BAMP (fitxa genèrica de fonts). Nivell 4. Ambiental.
    08140A013000130000IP
    Jordi Piñero Subirana

Font situada en una esplanada vora el torrent de la Rata, uns 800 m al nord-est de l’antiga colònia de Palà de Torroella. Té un petit pedrís amb un clot a la part inferior per on raja l’aigua. En el pedrís hi ha inscrita la data 189[?]. Actualment la font ha quedat pràcticament seca, i només raja de manera intermitent. En un racó té una taula de pedra amb seients. Des de fa uns anys al voltant de la font per Nadal s’hi instal·la un pessebre.

Informació oral facilitada per Ester Llobet

Aquest indret formava part de la finca del mas Palà, que a finals del segle XIX va esdevenir una important colònia industrial. Una mica més a l’est hi ha la font del Tubo, que formava part d’una petita zona de lleure. Mentre que la font de la teula era freqüentada pels treballadors de la colònia, la font del tubo era visitada preferentment pels amos. A l’entorn d’aquesta segona font, situada més a llevant, s’hi van plantar alguns plàtans, es va arranjar un caminet que passava vora el torrent i s’hi va construir un pou ornamentat amb trencadís. Entre les dues fonts hi ha una bassa o viver que proporcionava aigua per al rec d’un petit hort (l’hort del Mulà). A prop d’aquí hi ha la casa del Mulà, on hi vivien guardes forestals que treballaven per la colònia.

Des de fa uns anys Josep Ruiz i Roser Serra, de Palà, organitzen un pessebre a la zona de la Font de la Teula. S’hi instal·len casetes que reprodueixen llocs coneguts de la zona i figuretes.