Font del Tubo
Navàs

Bages
    Sector sud-oest del terme municipal. Antic terme del castell de Torroella, parròquia de Sant Salvador de Torroella.
    Emplaçament
    Variant de la carretera a Cardona (C-55) que passa per Palà de Torroella. 200 m al nord de la sortida de Palà, prendre camí en direcció llevant que travessa per sota la carretera i seguir 800 m. A la dreta, vora el torrent.
    359

41.86249
    1.7282
    394445
    4635291
    08141 - 219
    Construcció parcialment esfondrada i en estat molt precari
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018. Núm. 01.BAMP (fitxa genèrica de fonts). Nivell 4. Ambiental.
    08140A013000130000IP
    Jordi Piñero Subirana

Font situada vora el torrent de la Rata, uns 900 m al nord-est de l’antiga colònia de Palà de Torroella. Consta d’una petita construcció de totxo (actualment en força mal estat) que té dues cambres: La de l’esquerra, amb coberta de volta, és on hi ha la font, que rajava per un tub de ferro, tal com el seu nom indica. Ja fa temps, però, que ha quedat totalment seca. Aquesta font formava part d’una petita zona de lleure on també hi havia el Pou del Mulà, i era freqüentada pels amos de la colònia. Alguns elements de l’entorn demostren que hi havia la voluntat d’embellir la zona per fer-hi una mena de passeig: s’hi van plantar alguns plàtans i es va arranjar un caminet amb un marge de pedres que passava vora el torrent. En un punt determinat hi trobem una gran pica de pedra envoltada per un amuntegament de pedres.

Informació oral facilitada per Ester Llobet

Aquest indret formava part de la finca del mas Palà, que a finals del segle XIX va esdevenir una important colònia industrial. Sembla que formava part d’una petita zona de lleure on hi havia dues fonts properes a la colònia. Mentre que la font de la teula era freqüentada pels treballadors de la colònia, la font del tubo era visitada preferentment pels amos. A l’entorn d’aquesta segona font, situada més a llevant, s’hi van plantar alguns plàtans, es va arranjar un caminet que passava vora el torrent i s’hi va construir un pou decorat amb trencadís. Entre les dues fonts hi ha una bassa o viver que proporcionava aigua per al rec d’un petit hort (l’hort del Mulà). A prop d’aquí hi ha la casa del Mulà, on hi vivien guardes forestals que treballaven per la colònia.

CAPSADA, J.; DUARRI, C.; LLOBET, E. (2010). La Grandària del Món. Entorn, història i imaginari de Palà de Torroella. Edicions de l’Albí, Berga