Pou de neu del Sot del Mal o Pou de la Traüna II
Fogars de Montclús

  Vallès Oriental
  Sot del Mal
  Emplaçament
  Camí de les Roques de Glaç, entre la zona de les Agudes i la zona de la Gronxadora.
  1371

  Coordenades:

  41.78199
  2.42462
  452186
  4625731
  Número de fitxa
  08081 - 69
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVI-XIX
  Estat de conservació
  Dolent
  El seu interior es troba, gaire bé en la seva totalitat, esllavissat
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Difícil
  Sense ús
  Titularitat
  Pública
  Diputació de Barcelona
  Autoria de la fitxa
  Virgínia Cepero González

  Es tracta d'una congesta o pou de neu, que es troba pròxima al camí de les Roques de Glaç, entre la zona de les Agudes i la de la Gronxadora, a 1.371 m d'altitud.
  La seva planta, amb orientació nord-oest, està molt desdibuixada i reomplerta de sediments i fulles dels arbres de l'entorn. El seu interior es troba, gairebé en la seva totalitat, esllavissat, a excepció d'una petita part, que conserva encara restes del mur interior de pedra seca fet de carreuons. Fa aproximadament 4,5 m de diàmetre i 3 m de fondària màxima aparent.

  Durant els segles XVII-XVIII es va produir el moment de màxima activitat constructora de pous de neu, relacionat amb un període climàtic molt fred.
  El vessant nord-oest de les Agudes conté la major concentració de pous i congestes del Montseny. Aquesta proliferació de dipòsits es relaciona amb les idònies condicions d'exposició i altitud que ofereix l'indret. La majoria d'aquests pous i congestes s'estenen per la zona dels antics emprius de les Agudes.

  - DANTÍ, J.; CANTARELL, C.; CORNELLAS, P. (2007) Pous de glaç al Vallès Oriental. Granollers: Consell Comarcal del Vallès Oriental.
  - LÓPEZ CORTIJO, J. (1992) "Els pous de neu i de glaç del Montseny: Inventari per a una preservació". Monografies del Montseny, 7. Viladrau: Amics del Montseny.
  - MUSEU ETNOLÒGIC DEL MONTSENY (1998) Inventari del Patrimoni Etnològic del Montseny.
  - OTPAT- Oficina Tècnica de Planificació i Anàlisi Territorial (2008) Inventari del patrimoni construït. Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc del Montseny. Diputació de Barcelona. Àrea d'Espais Naturals i Diputació de Girona.