Congesta del Sot del Mal o Poua de la Traüna I Fogars de Montclús

Vallès Oriental
La Gronxadora
Camí de les Roques de Glaç, entre la zona de les Agudes i la zona de la Gronxadora.
1369

Coordenades:

41.78185
2.42408
452141
4625716
08081-65
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Modern
Contemporani
Popular
XVI-XX
Dolent
l'estructura s'està desfent
Inexistent
Difícil
Sense ús
Pública
Diputació de Barcelona
Virgínia Cepero González

Excavació al sòl, de forma circular i de poca profunditat, situada pròxima, i sota, del camí de les Roques de Glaç, entre la zona de les Agudes i la zona de la Gronxadora, a 1.370 m d'alçada. Tot i que conserva l'estructura tipològica, està bastant desdibuixada i reomplerta de sediments i fulles dels arbres del voltant, fet que impedeix acotar amb exactitud les seves característiques.

Inventari Patrimoni Construït del Montseny: 08081181.

Durant els segles XVII-XVIII es va produir el moment de màxima activitat constructora de pous de neu, relacionat amb un període climàtic molt fred.
El vessant nord-oest de les Agudes conté la major concentració de pous i congestes del Montseny. Aquesta proliferació de dipòsits es relaciona amb les idònies condicions d'exposició i altitud que ofereix l'indret. La majoria d'aquests pous i congestes s'estenen per la zona dels antics emprius de les Agudes.

- DANTÍ, J.; CANTARELL, C.; CORNELLAS, P. (2007) Pous de glaç al Vallès Oriental. Granollers: Consell Comarcal del Vallès Oriental.
- LÓPEZ CORTIJO, J. (1992) "Els pous de neu i de glaç del Montseny: Inventari per a una preservació". Monografies del Montseny, 7. Viladrau: Amics del Montseny.
- MUSEU ETNOLÒGIC DEL MONTSENY (1998) Inventari del Patrimoni Etnològic del Montseny.
- OTPAT- Oficina Tècnica de Planificació i Anàlisi Territorial (2008) Inventari del patrimoni construït. Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc del Montseny. Diputació de Barcelona. Àrea d'Espais Naturals i Diputació de Girona.