Pou de neu d'en Cervera I Fogars de Montclús

  Vallès Oriental
  La Gronxadora
  Camí de les Agudes per les Roques de Glaç, al Serrat dels Pous fins a la Zona de la Gronxadora.
  1299

  Coordenades:

  41.77999
  2.42151
  451926
  4625511
  08081-70
  Patrimoni immoble
  Element arquitectònic
  Modern
  Contemporani
  Popular
  XVI-XIX
  Bo
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  08080A002000010000HH
  Virgínia Cepero González

  Pou de neu de planta circular, revestit amb un mur construït en sec, fet de pedra local d'esquist de mida mitjana o petita, poc treballada. Era un dels pous propietat de la masia de can Cervera
  Està situat a uns 1.300 m d'altitud, amb orientació oest. En quant a les seves mides, fa uns 7 m de diàmetre i, la seva situació en un indret amb força pendent, provoca que hi hagi una important diferencia de profunditat entre la seva banda nord (6 m) i la sud (4,2 m).

  Inventari Patrimoni Construït del Montseny: 08081179.
  Inventari del Patrimoni Etnològic del Montseny (Fogars de Montclús) número 248.
  A l'inventari de López Cortijo (vegeu bibliografia) és el número 65.

  Durant els segles XVII-XVIII es va produir el moment de màxima activitat constructora de pous de neu, relacionat amb un període climàtic molt fred.
  El vessant nord-oest de les Agudes conté la major concentració de pous i congestes del Montseny. Aquesta proliferació de dipòsits es relaciona amb les idònies condicions d'exposició i altitud que ofereix l'indret. La majoria d'aquests pous i congestes s'estenen per la zona dels antics emprius de les Agudes.
  Durant el segle XIX una companyia formada per diversos pagesos provinents del veïnat de França (Fogars) i dels veïnats de Montseny d'Amunt i de Vila-seca (Montseny), va explotar els diferents pous i congestes situats als emprius de les Agudes. Era dirigida pel propietari de can Cervera, encarregat de dur els comptes i anotar els jornals de cada soci.

  - DANTÍ, J.; CANTARELL, C.; CORNELLAS, P. (2007) Pous de glaç al Vallès Oriental. Granollers: Consell Comarcal del Vallès Oriental.
  - LÓPEZ CORTIJO, J. (1992) "Els pous de neu i de glaç del Montseny: Inventari per a una preservació". Monografies del Montseny, 7. Viladrau: Amics del Montseny.
  - MUSEU ETNOLÒGIC DEL MONTSENY (1998) Inventari del Patrimoni Etnològic del Montseny.
  - OTPAT- Oficina Tècnica de Planificació i Anàlisi Territorial (2008) Inventari del patrimoni construït. Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc del Montseny. Diputació de Barcelona. Àrea d'Espais Naturals i Diputació de Girona.