Portal de Cardona
Súria

XI?-XIX
    BCIL 5238-I. Aprovació definitiva comissió urbanisme 21/01/2003
    Ajuntament de Súria, C/ Ernest Solvay, 13, 08260 Súria
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Accés al Poble Vell per la banda de Cardona al costat de la balcera que dona al riu Cardener. Permet la comunicació amb el Raval de Sant Jaume i el raval que hi ha en aquesta zona. La porta, de bones dimensions està coberta per un arc de mig punt i integrada dins el conjunt edificat del Casinet i la muralla de Súria. A la part exterior, al costat esquerra de la mateixa, s'aprecia com la paret antiga fa una inflexió que indica que abans hi havia un altra obertura en aquest cantó. La part sota porxo presenta un paviment de lloses de pedra i està coberta per un embigat de fusta sustentat per les parets i per dos arcs apuntats, encara que es veuen els arrencaments d'altres i reformes als paraments.

Fins el 1911, només hi havia dos accessos al Poble Vell, el del portal de Cardona, al Casinet, i el del portal de Manresa a cal Marçal (REGUANT, 1997).

CASTELLANO, A.; MASSANA, I.; REGUANT, J. (1983) Súria. Km. 0, Súria.

COTS I PORTÍ, M. Teresa; OBRADORS I PUIGDELLÍVOL, Rosa M.; PINZOLAS I GERMAN, Eduard (1991) El poble vell de Súria. Guia didàctica. Manresa: Ajuntament de Súria.