El Casinet
Súria

XIV-XX
    BCIL 5238-I. Aprovació definitiva comissió urbanisme 21/01/2003
    Ajuntament de Súria, C/ Ernest Solvay, 13, 08260 Súria
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Al final del C/ Major hi ha la casa del Casinet que té un porxo que dona sobre el portal de Cardona i on hi ha espitlleres per defensar-se (CASTELLANO, MASSANA, REGUANT, 1983). És una de les cases més grans del Poble Vell, situada en el que seria el nucli originari de la vila, al sector del portal de Cardona. És tracta d'una construcció molt irregular, que reflecteix el pas del temps i les successives ampliacions i reconstruccions. Les parets exteriors fan de muralla per la banda de ponent (medieval) i de tramuntana (possiblement dels segles XVII-XVIII). Com a elements destacats té el porxo, amb dos arcs apuntats i el mateix portal de Cardona. Té dos portals adovellats d'entrada a la casa, un de més modern que inutilitza el més antic. L'interior es troba actualment en males condicions. L'edifici ha estat reconstruït en diverses ocasions. En conjunt, es tracta d'un edifici interessant des del punt de vista històric: les parts més antigues corresponen a l'època dels inicis de la vila (segles XII-XV). Arquitectònicament, és una mica desmanegat i irregular, però té possibilitats de cara a un possible ús públic, ja que compta amb espais amplis al seu interior. A més, antigament ja havia tingut en certa manera una funció pública. (PIÑERO, TOMASA, 1998).

El 1838 el baró de Meer va fer fortificar la vila de Súria. En època de les guerres carlines els amos van haver de vendre la casa al paleta al no poder pagar les destrosses fetes al llarg de les accions militars (REGUANT, 1982). Ja que en la tercera guerra carlina fou devastat i cremat (1872). Durant els anys 1920 al 1925 va acollir l'escola parroquial. Fins el 1911, només hi havia dos accessos al Poble Vell, el del portal de Cardona, al Casinet, i el del portal de Manresa a cal Marçal (REGUANT, 1997).

CASTELLANO, A.; MASSANA, I.; REGUANT, J. (1983) Súria. Km. 0, Súria.

PIÑERO, Jordi, TOMASA, Eudald (1998) Pla Director del Poble Vell de Súria. Ajuntament de Súria. Transversal Produccions Culturals. Assessorament de Jordi Padró. Diputació de Barcelona. Servei de Recursos Culturals. Àrea de Cultura. Oficina de Patrimoni Cultural.

REGUANT i AGUT, Josep (1982) "La vila de Súria els anys 1871-1873", Miscel·lània d'Estudis Bagencs. Núm. 2, pp. 135-142, Manresa, Centre d'Estudis del Bages.