Plaça Major
Olost

Nucli urbà d'Olost. Olost

Bo
    L'estat de conservació de les cases és heterogeni. Tot i així la majoria s'han anat rehabilitant conservant els trets característics de les edificacions del moment en que van ser construïdes.
    Normes subsidiàries de planejament d'Olost, 1992.
    Propietaris diversos
    Jordi Compte i Marta Homs

La plaça Major d'Olost està situada en una zona central del nucli urbà envoltada pels carrers més antics del poble.
    Es tracta d'una plaça força estreta, en relació al tamany del nucli urbà i de l'església parroquial, que s'estén a través de tres petits carrerons fins a la carretera de Vic a Gironella a l'est i al carrer Berga a l'oest.
    En el número 1 de la plaça hi ha la seu de l'Ajuntament, una casa que conserva nombroses obertures emmarcades amb pedra treballada i dues inscripcions, una en un carreu del primer pis on es llegeix "CASA CONSISTORIAL 1869" i l'altre en una font a la planta baixa, on hi ha l'any de 1968 inscrit.
    El següents elements originals es conserven en la casa amb el número 4, a tocar del carrer Berga, on es conserven dues obertures emmarcades amb pedra bisellada.
    Ja al costat sud de la plaça es troba en el número 5 l'antiga fàbrica de ca l'Arola, actualment reformada en botiga i habitatge, i al seu costat la seu del bar Sport, amb tres obertures emmarcades amb pedra treballada a la planta baixa, dues finestres i un portal de grans dimensions central, amb un relleu a la clau molt erosionat.
    A la seva esquerra hi ha una casa força reformada que conté diversos colls de biga de fusta decorats amb motius vegetals i animals.
    En el número 8 i 9 es troba la rectoria, descrita en una fitxa individual.
    La casa amb el número 12, situada en el petit carreró que hi ha al nord de l'església, conegut popularment com el carrer del Vent, conserva un portal emmarcat amb pedra bisellada amb la data de 1788 inscrita, tot i que molt erosionada. També conserva finestres emmarcades amb pedra treballada i bisellada.
    En el número 14 es conserva una finestra emmarcada amb pedra bisellada i al seu costat, en el número 15, tres obertures emmarcades amb pedra treballada.
    A la seva esquerra, en el número 16, hi ha una casa que conserva un portal d'arc deprimit convex emmarcat amb pedra motllurada, i més enllà, ja es troba la seu de la fonda Sala, edifici reformat que s'adossa a la casa consistorial.
    Completa el conjunt de la plaça l'església parroquial de Santa Maria, situada al bell mig de la plaça i descrita en una fitxa individual.