Cal Codinac
Olost

  Osona
  c. Gelada, 2. Nucli urbà d'Olost. Olost

  Coordenades:

  41.98614
  2.09326
  424889
  4648635
  Número de fitxa
  08149-125
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Segle
  XVII
  Estat de conservació
  Bo
  Reformada als anys 80 del segle XX.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 38905DG2458N
  Autor de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  Cal Codinac és una masia integrada al nucli urbà d'Olost, just a l'encreuament del carrer Gelada amb el carrer Berga.
  Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions molt reformada, formada per un volum central de planta baixa, primer pis i golfes, amb una pallissa adossada al nord-oest. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
  La façana principal, orientada al sud, conté a nivell de planta baixa un portal d'arc rebaixat emmarcat amb pedra treballada, una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada i un portal d'arc de mig punt adovellat, a la clau del qual hi ha les dates en relleu de la construcció i la reforma de la masia, 1637 i 1981. Al primer pis hi ha dos balcons emmarcats amb pedra bisellada i a les golfes dues finestres emmarcades amb monòlits de pedra bisellada.
  la façana oest té adossada a l'extrem esquerre la pallissa de dos nivells. A nivell de primer pis hi ha dues finestres, una de les quals balconera, emmarcades amb pedra bisellada, i una porta i una finestra reformades a l'extrem esquerre, donant accés a una terrassa que comunica amb la pallissa.
  La façana nord conté fins a set obertures disposades irregularment, tot i que només una finestra, emmarcada amb pedra bisellada, sembla original.
  La façana est conté un accés emmarcat amb pedra bisellada a la planta baixa, dues finestres emmarcades amb pedra treballada i una gran obertura que dóna sortida a una terrassa a la que s'accedeix a través d'unes escales externes al primer pis, i una finestra emmarcada amb pedra treballada a les golfes.
  Adossada al nord-oest del volum principal hi ha una pallissa de dos nivells, bastida amb murs de maçoneria de pedra, en algun tram reforçats exteriorment per formigó, i sustentada amb robustos pilars de pedra treballada.

  Cal Codinac era una masia que constituïa una casa de parada de pastors i ramats que passaven pel camí ramader.