Nucli d'Olost
Olost

  Osona
  Nucli urbà d'Olost. Olost

  Coordenades:

  41.98469
  2.09446
  424987
  4648473
  Número de fitxa
  08149-122
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVII-XX
  Estat de conservació
  Bo
  L'estat de conservació de les cases és heterogeni. Tot i així la majoria s'han anat rehabilitant conservant els trets característics de les edificacions del moment en que van ser construïdes.
  Protecció
  Legal
  Normes subsidiàries de planejament d'Olost, 1992.
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Propietaris diversos
  Autor de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  El nucli urbà d'Olost està situat en una fondalada delimitada a l'est per la riera d'Olost i a l'oest pel serrat de Sant Adjutori, a l'extrem sud del terme municipal.
  Es tracta d'un nucli gran, en relació als que l'envolten en la zona del Lluçanès, que ja s'estenia des del serrat de Sant Adjutori fins a la riera d'Olost als segles XVII i XVIII. El nucli compta amb diverses masies que hi han quedat integrades, com és el cas de les Cases, el molí de les Cases, cal Cuca, l'Era, cal Codinac, la Costa Roja o el Coll del Ram.
  El centre neuràlgic d'Olost és la plaça Major, a on es troba l'església parroquial i la casa de la Vila. Des d'aquest punt es vertebra el nucli, tant antiga com actualment. Entre els carrers bastits al llarg dels segles XVII i XVIII es poden comptar a l'oest de la plaça Major el carrer Berga, un dels més llargs del nucli, el carrer Gelada, el carrer Nou i el carrer de Sant Adjutori, situat a la carena. A l'est de la plaça Major, també es troben cases d'època moderna, concretament a la carretera de Vic a Gironella i als carrers Ripoll, Font, i Vic. El tercer i últim sector del nucli que ja es trobava edificat en època moderna és l'anomenat Raval d'Olost, amb cases conservades als carrers Raval del Mig i Raval de Baix.
  En aquests carrers més antics es poden observar cases bastides amb murs de maçoneria de pedra que conserven llindes datades que indiquen dates de construcció dels segles XVII i XVIII. Iniciant el nucli a l'extrem oest, al carrer de sant Adjutori es troba una inscripció amb l'any 1786 gravada en la casa amb el número 10. Ja sota el serrat, en el carrer Nou, es troba la data de 1753 inscrita en el número 28. També es troben nombroses llindes datades al carrer de Berga, descrit en una fitxa individual.
  A l'anomenat Raval d'Olost també es troben llindes datades, al carrer Raval de Baix es troba la data de 1800 en el número 1, la inscripció "RAMON VILA 1646 1889" en el número 5 i la inscripció "AVE MARIA SINPECADO CONCEBIDA IHS JOAN SOLE 1706" en el número 30. Al carrer Raval del Mig s'hi troba la data de 1740 picada a la llinda de la casa amb el número 31 i una inscripció amb la data de 1759.
  Al sector est del poble també es troben inscripcions i dates picades a les llindes, concretament al carrer Ripoll, descrit en una fitxa individual i al carrer de Vic on hi ha la inscripció "JOAN IHS CASAS 1690" en una llinda de la casa amb el número 8.
  Aquestes zones que ja existien en època moderna contenen també cases dels segles XIX i alguna del XX. En canvi la resta del nucli està format únicament per edificis construïts a partir de mitjans segle XX, com és el cas de tots els carrers que es situen entre el Raval d'Olost i el serrat de Sant Adjutori o els que hi ha al nord del carrer Berga.