Pedró de la Roca
Folgueroles

Plaça del Pedró
    A l'extrem nord-est del nucli urbà, al final del passatge del Pedró de la Roca

XVII-XIX
    Ajuntament de Folgueroles
    Adriana Geladó Prat

Pedró situat a l’extrem de llevant de la urbanització de la Roca, a la part més elevada de la mateixa, en una parcel·la emboscada. Està format per una petita creu llatina de ferro pintada de color negre i assentada damunt d’una taula rectangular de pedra. Al mateix temps, la taula està sostinguda per un pilar de pedra també.

Segons consta a la Consueta de Folgueroles datada a finals del segle XVII, passada la Pasqua es celebraven les misses dites "dels set goigs" i es feia una processó fins al pedró, on es feia la benedicció del terme. De la mateixa manera, el Dilluns de les lletanies es celebrava una processó a l'ermita de la Mare de Déu de la Damunt. Després de celebrar la missa, la processó s'adreçava al "Puig d'en Roca" i, arribant al pedró, es feia la benedicció del terme.

GIRBAU I TÀPIES, Valentí (1994). “Vida parroquial a la plana de Vic a finals del segle XVII”. Analecta Sacra Tarraconensia, vol. 67, núm. 2, p. 352, 353.