Pedres gòtiques de l'Ajuntament
Collbató
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Les boixes i els capitells de l'Ajuntament són un conjunt de set pedres de mides i formes diverses que havien format part dels templets que cobrien les creus del camí romeu. Totes estan molt erosionades, ja sigui per l'ús (algunes foren aprofitades pels pagesos i utilitzades com a boixes dels cups) o per haver estat molts anys a l'intempèrie. Algunes estan trencades. Hi ha dos capitells, que estan totalment desfigurats; quatre peces de columna perforades i una pedra triangular, amb encaixos, que podria haver format part d'un pedrís o base.
Història
Durant el govern de prior Jaume de Vívers (1348-1375), el rei Pere el Cerimoniós va fer col·locar set creus de terme al camí de Collbató a Montserrat. Representaven els goigs i les angoixes de la Verge i foren esculpides per Pere Moragues i policromades per Bartomeu Soler. L'any 1505 Galceran de Requesens, poc abans de morir, va deixar 500 lliures per a cada una de les creus del camí de Montserrat, que s'esmerçaren a fer els coberts que apareixen en els gravats i les descripcions de l'època. L'any 1506, el picapedrer basc, Luís de Otazu, que treballava en aquests monuments, va rebre 80 lliures catalanes. Otazu va gravar els capitells amb l'escut dels Requesens, quarterat amb les quatre barres, un privilegi atorgat per Ferran el Catòlic a finals del segle XV. Els templets i les creus foren ensorrats durant la guerra del Francès i les restes llançades costes avall. Algunes pedres foren reutilitzades per bastir marges i fer boixes per als cups i d'altres romangueren al fons dels barrancs. En aquests darrers anys s'han fet algunes troballes que han estat portades a Montserrat i a Collbató. No queda, però, cap rastre de les creus de Moragues. Les boixes de l'Ajuntament provenen de diferents cases de Collbató i les altres peces de la muntanya.
Bibliografia
ALBAREDA, Anselm M, (1988), Història de Montserrat, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat. MUSET PONS, Assumpta i Miquel VIVES TORT (2010), Els camins romeus de Montserrat (S. XI-1850). YEGUAS I GASSÓ, Joan (2004), "Obres al convent de Bellpuig (1507-1535)", Urtx, núm. 17, p. 127-160.