Pedrera del carrer de la Pedrera
Vallirana

Carrer de la Pedrera - Urbanització La Solana III
    A peu de carrer, al marge de ponent, sota l'Escletxa de la Mata

Coberta de vegetació.
    Adriana Geladó Prat

Explotació geològica situada a la banda de ponent del carrer, actualment en desús i cobert de vegetació. Geològicament parlant el terme de Vallirana té dues zones ben diferenciades: el sector muntanyós (unitat Garraf-Ordal) i el sector de la vall del Llobregat (condicionat per la falla del Llobregat). Dins del terme bàsicament afloren les argiles, els gresos (roques d'origen sedimentari) i els diferents nivells de calcàries i dolomies, amb petits afloraments de guixos rosats, que han caracteritzat el perfil del terme.

Les característiques geològiques del municipi han fet que l'extracció de la pedra fos una de les principals activitats econòmiques al llarg del temps. Una part molt important de la població treballava tant a les pedreres com als forns de calç i a les mines. La pedra autòctona (sobretot calcària) era idònia per donar-li un ús industrial. La pedra que s'extreïa d'aquesta explotació era duta al forn de calç que hi ha a l'altra banda del carrer, i que va ser dels darrers que va estar en actiu al terme.

AMICS DE VALLIRANA (2007). La Vallirana del segle XX. Imatges i Memòria. Vallirana: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, p. 91.