Pedrera de can Garcia Vallirana

Baix Llobregat
Turó de cal Beco - Casetes Montané
Al nord del raval de les Casetes Montané, tocant la riera i sota del turó de cal Beco
245m

Coordenades:

41.38042
1.91559
409325
4581556
08295-690
Patrimoni immoble
Obra civil
Contemporani
Popular
XIX-XX
Bo
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Pública
Ajuntament de Vallirana
Adriana Geladó Prat

Explotació geològica situada damunt de la fàbrica de can Garcia i que es troba en desús, tot i que actualment s'hi acumulen diversos materials constructius. Alhora s'observen diverses estructures arquitectòniques ensorrades que formaven part de les instal·lacions originals. Geològicament parlant el terme de Vallirana té dues zones ben diferenciades: el sector muntanyós (unitat Garraf-Ordal) i el sector de la vall del Llobregat (condicionat per la falla del Llobregat). Dins del terme bàsicament afloren les argiles, els gresos (roques d'origen sedimentari) i els diferents nivells de calcàries i dolomies, amb petits afloraments de guixos rosats, que han caracteritzat el perfil del terme.

Les característiques geològiques del municipi han fet que l'extracció de la pedra fos una de les principals activitats econòmiques al llarg del temps. Una part molt important de la població treballava tant a les pedreres com als forns de calç i a les mines. La pedra autòctona (sobretot calcària) era idònia per donar-li un ús industrial. Aquesta pedrera era propietat de la fàbrica de can Garcia, fundada l'any 1893. Amb la matèria prima que extreïen elaboraven calç hidràulica, que es presentava en forma de pols i se'n podia fer morter de sorra, així com ciment "lento".

AMICS DE VALLIRANA (2007). La Vallirana del segle XX. Imatges i Memòria. Vallirana: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, p. 95. OLLÉ DORCA, Francesc (2010). "El treball de la pedra a Vallirana". Materials del Baix Llobregat, 6, p. 68-69.