Pedrera de can Garcia Vallirana

  Baix Llobregat
  Turó de cal Beco - Casetes Montané
  Al nord del raval de les Casetes Montané, tocant la riera i sota del turó de cal Beco
  245m

  Coordenades:

  41.38042
  1.91559
  409325
  4581556
  08295-690
  Patrimoni immoble
  Obra civil
  Contemporani
  Popular
  XIX-XX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Pública
  Ajuntament de Vallirana
  Adriana Geladó Prat

  Explotació geològica situada damunt de la fàbrica de can Garcia i que es troba en desús, tot i que actualment s'hi acumulen diversos materials constructius. Alhora s'observen diverses estructures arquitectòniques ensorrades que formaven part de les instal·lacions originals. Geològicament parlant el terme de Vallirana té dues zones ben diferenciades: el sector muntanyós (unitat Garraf-Ordal) i el sector de la vall del Llobregat (condicionat per la falla del Llobregat). Dins del terme bàsicament afloren les argiles, els gresos (roques d'origen sedimentari) i els diferents nivells de calcàries i dolomies, amb petits afloraments de guixos rosats, que han caracteritzat el perfil del terme.

  Les característiques geològiques del municipi han fet que l'extracció de la pedra fos una de les principals activitats econòmiques al llarg del temps. Una part molt important de la població treballava tant a les pedreres com als forns de calç i a les mines. La pedra autòctona (sobretot calcària) era idònia per donar-li un ús industrial. Aquesta pedrera era propietat de la fàbrica de can Garcia, fundada l'any 1893. Amb la matèria prima que extreïen elaboraven calç hidràulica, que es presentava en forma de pols i se'n podia fer morter de sorra, així com ciment "lento".

  AMICS DE VALLIRANA (2007). La Vallirana del segle XX. Imatges i Memòria. Vallirana: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, p. 95. OLLÉ DORCA, Francesc (2010). "El treball de la pedra a Vallirana". Materials del Baix Llobregat, 6, p. 68-69.