Avenc Marcel
Vallirana

Pla del Marge del Moro
    A l'extrem sud-est del terme municipal, al costat de l'avenc del Marge del Moro

Adriana Geladó Prat

Avenc de 58 metres de desnivell i 146 metres de recorregut, situat en una zona litològica de dolomies. Inicialment presenta un ressalt de 3 metres que enllaça amb un pou de 39 metres que desemboca en una curta i forta rampa. Seguidament hi ha un pou de 8 metres que presenta una gatera situada a dos metres de la seva base. Aquesta gatera comunica amb una galeria horitzontal que dóna accés a la primera via d'escalada, la Via dels Ossos, on hi ha una E-6, E-4, E-6, E-3 i E-18. Algunes d'elles estan comunicades per passos estrets i sales decorades. A l'extrem final, i per les zones inferiors, s'accedeix a la Via dels Blocs, via remuntant que està formada per una aglomeració de grans blocs, alguns d'ells en estat d'equilibri. La via consta d'un E-6, E-7 i E-10. En paral·lel a la galeria horitzontal esmentada anteriorment s'obre una altra via de característiques similars, a la que s'accedeix per un laminador a la paret. Es tracta de la Via Concrecionada, que consta d'un E-7 i un ampli E-21, on el procés litogènic adquireix una major importancia.

Les dades han estat extretes de l'espai web Espeleoindex.

La primera exploració de la cavitat es va dur a terme durant el mes de desembre de 1982. Prèviament, els treballs de la fonamentació d'una torre elèctrica l'havien posat al descobert. El SIEP del CE Poblet va realitzar la primera entrada explorant el pou d'entrada, un passadís i una galeria horitzontal. Poc després, els treballs de la torre elèctrica van tapar completament la boca d'entrada. L'any 1989 es van iniciar els treballs per tornar a obrir l'entrada però, a causa de la duresa del terreny, només es va aprofundir uns 20 centímetres. L'any 1991, l'avenc es va tornar a explorar per part d'espeleòlegs del SIES d'Esplugues, l'ACE de Mataró i el GIRES de Sant Esteve de Sesrovires.

Http://invarque.cultura.gencat.cat/ (Consulta: 19-06-2017). Http://www.espeleoindex.com/# (Consulta: 19-06-2017).