Jaciment paleontològic de l'Avenc del Marge del Moro
Vallirana

A uns 35m. al nord-oest de l'Avenc Marcel, prop d'una línia elèctrica

Jaciment paleontològic
    Cenozoic
    Neògen
    Adriana Geladó Prat

Jaciment paleontològic situat a l'extrem sud-est del terme de Vallirana, en un extrem del pla. En les diverses prospeccions efectuades a la cavitat s'han recollit restes òssies de diverses espècies de fauna. Les restes estaven disseminades per tota la cavitat, tant en superfície (fauna d'entrada recent) com en dipòsits de sediments argilosos (restes més antigues). Les restes més destacades corresponen al linx ibèric (Lynx pardinus pardinus), tot i que es van documentar un total d'11 espècies de mamífers diferents, d'entre les que destaca el gat savatge (Felis silvestris). Les restes del linx corresponen a 4 individus diferents i es recolliren peces dentaries, diversos ossos i dos cranis en bon estat de conservació. Aquest dada, juntament amb el fet que el linx ibèric va tenir presència a la zona fins pràcticament el segle XIX, fa pensar que aquests cranis correspondrien a una espècie evolucionada del mateix lynx. Tot i això hi ha altres restes de l'espècie que cronològicament són molt anteriors i han estat datades dins del Plistocè superior.

Cronològicament, el jaciment s'adscriu a les èpoques del Plistocè Superior, dins del període del Quaternari. Les imatges han estat extretes de l'espai web Espeleoindex.

La primera exploració fou realitzada per Rafael Amat i Carreras, juntament amb gent del veí Mas de les Fonts, el dia 16 de novembre de 1924. Entre els anys 1992, 1994 i 1997 es recolliren restes òssies de diversa fauna a l'interior de la cavitat (dos canins, un premolar i una falange l'any 1992, el crani d'una femella de linx ibèric i restes de gat salvatge el 1994, i més restes de linx ibèric el 1997, així com restes d'altres mamífers). L'estudi d'aquests materials correspon als membres de la Secció d'Investigacions Espeleològiques del CE Aliga (Barcelona) i al Grup Espeleològic Pedraforca del AE Pedraforca (Barcelona).

ASENSIO, Toni (1993). "Cavidades del Pla del Marge del Moro. Nuevos descubrimientos en el Avenc Marcel". Passamà, 1, p. 27-42. FERRO, Antoni; JUDERÍAS, Joan C.; NEBOT, Miquel; PAUNÉ, Ferran (1997). "Sobre el hallazgo de Lynx pardina (Temminck) y otros vertebrados en el Avenc del Marge del Moro (Vallirana, Baix Llobregat)". Actes 7ª Congreso Español de Espeleologia, Sant Esteve Sesrovires, p. 227-284. Http://www.espeleoindex.com/# (Consulta: 20-04-2017). Http://www.giresgrup.es/ (Consulta: 20-04-2017). NEBOT, Miquel; HERNÁNDEZ, Teresa (2008). "Els felins del Garraf". V Trobada d'Estudiosos del Garraf, p. 213-220, Diputació de Barcelona. PIOLET (2012). Vallirana: caminades, avencs i cabanes. Barcelona: Editorial Piolet, nº 14.