Col·lecció del Centre d'Interpretació de la Masia - Molí de can Batlle
Vallirana

Al bell mig del centre urbà, davant la plaça de la Masia i del passatge del Reg, tocant a la riera

Col·lecció
    XV-XX
    Ajuntament de Vallirana
    Adriana Geladó Prat

Col·lecció instal·lada dins de l'edifici de la Masia-Molí de can Batlle, formada per diversos elements originaris i objectes relacionats amb el funcionament dels molins fariners documentats a l'edifici. La part museïtzada es situa als soterranis i al pati exterior, on s'ubiquen els mecanismes dels molins pròpiament dits (molí fariner de rodet horitzontal del segle XV i molí fariner de roda hidràulica del segle XIX). Mitjançant la instal·lació de diversos plafons s'explica la funcionalitat d'aquests molins, així com l'evolució arquitectònica dels mateixos i l'ofici de moliner. La col·lecció està formada per diversos objectes com maquetes, les rodes de molí, les rodetes de fusta, pasteres i eines com garbells, ganxos de ferro, balances, etc. A la planta baixa es conserven diversos elements originaris de la masia bastida a principis del segle XVII com el forn de pa, una pica de pedra o la llar de foc, entre d'altres.

Aquest centre d'interpretació està inclòs al cens de Col·leccions obertes al públic de la Generalitat de Catalunya (Servei de Museus - Departament de Cultura) com a "Centre d'Interpretació del Patrimoni Masia Molí de Can Batlle".

El Centre d'Interpretació de la Masia-Molí de can Batlle fou creat l'any 1995 després de diverses actuacions dutes a terme a l'edifici entre els anys 1985 i 1995. Fou objecte de dues intervencions arqueològiques, una restauració integral tant de l'edifici com de les seves instal·lacions i una adequació del seu entorn, així com la instal·lació museogràfica pròpiament dita. Destaca la roda de calaixos que forma part del molí hidràulic del segle XIX, la qual es va tornar a posar en funcionament el mes d'octubre de 2006 i és única a la província de Barcelona. L'any 2015, el molí fou inclòs per la Generalitat de Catalunya dins dels 150 elements més destacables del patrimoni industrial de Catalunya, dins de la categoria de molins i serradores hidràuliques.

GONZÁLEZ I MORENO-NAVARRO, Antoni (1999). La restauració objectiva (mètode SCCM de restauració monumental). Memòria SPAL 1993-1998. Barcelona : Diputació de Barcelona. Àrea de Cooperació. Servei de Patrimoni Arquitectònic Local, vol. II, p. 55-68. Http://www.vallirana.net/ (Consulta: 19-06-2017). Http://turisme.elbaixllobregat.cat/ (Consulta: 19-06-2017).