Pedrera de l'Home Mort Vallirana

  Baix Llobregat
  Penya Caiguda - Serres d'Ordal
  Al marge del camí que va de Vallirana a Begues, prop de la penya Caiguda
  402m

  Coordenades:

  41.3547
  1.93702
  411082
  4578678
  08295-691
  Patrimoni immoble
  Obra civil
  Contemporani
  Popular
  XIX-XX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. Cad.: 08296A00500005
  Adriana Geladó Prat

  Petita explotació geològica delimitada entre les estribacions de la Penya Caiguda i de la Penya Esquerdada, actualment en desús. Geològicament parlant el terme de Vallirana té dues zones ben diferenciades: el sector muntanyós (unitat Garraf-Ordal) i el sector de la vall del Llobregat (condicionat per la falla del Llobregat). Dins del terme bàsicament afloren les argiles, els gresos (roques d'origen sedimentari) i els diferents nivells de calcàries i dolomies, amb petits afloraments de guixos rosats, que han caracteritzat el perfil del terme.

  Les característiques geològiques del municipi han fet que l'extracció de la pedra fos una de les principals activitats econòmiques al llarg del temps. Una part molt important de la població treballava tant a les pedreres com als forns de calç i a les mines. La pedra autòctona (sobretot calcària) era idònia per donar-li un ús industrial.

  AMICS DE VALLIRANA (2007). La Vallirana del segle XX. Imatges i Memòria. Vallirana: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, p. 91.