Pedrera de l'Home Mort Vallirana

Baix Llobregat
Penya Caiguda - Serres d'Ordal
Al marge del camí que va de Vallirana a Begues, prop de la penya Caiguda
402m

Coordenades:

41.3547
1.93702
411082
4578678
08295-691
Patrimoni immoble
Obra civil
Contemporani
Popular
XIX-XX
Bo
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. Cad.: 08296A00500005
Adriana Geladó Prat

Petita explotació geològica delimitada entre les estribacions de la Penya Caiguda i de la Penya Esquerdada, actualment en desús. Geològicament parlant el terme de Vallirana té dues zones ben diferenciades: el sector muntanyós (unitat Garraf-Ordal) i el sector de la vall del Llobregat (condicionat per la falla del Llobregat). Dins del terme bàsicament afloren les argiles, els gresos (roques d'origen sedimentari) i els diferents nivells de calcàries i dolomies, amb petits afloraments de guixos rosats, que han caracteritzat el perfil del terme.

Les característiques geològiques del municipi han fet que l'extracció de la pedra fos una de les principals activitats econòmiques al llarg del temps. Una part molt important de la població treballava tant a les pedreres com als forns de calç i a les mines. La pedra autòctona (sobretot calcària) era idònia per donar-li un ús industrial.

AMICS DE VALLIRANA (2007). La Vallirana del segle XX. Imatges i Memòria. Vallirana: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, p. 91.