Pedrera del passeig de les Flors Vallirana

Baix Llobregat
Passeig de les Flors - Urbanització de can Rovira
Delimitada entre el parc dels Ocells i el carrer de Velázquez
230m

Coordenades:

41.38495
1.92759
410335
4582046
08295-692
Patrimoni immoble
Obra civil
Contemporani
Popular
XIX-XX
Regular
Coberta de vegetació.
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. Cad.: 0422810DF1802S
Adriana Geladó Prat

Explotació geològica urbana actualment en desús. Geològicament parlant el terme de Vallirana té dues zones ben diferenciades: el sector muntanyós (unitat Garraf-Ordal) i el sector de la vall del Llobregat (condicionat per la falla del Llobregat). Dins del terme bàsicament afloren les argiles, els gresos (roques d'origen sedimentari) i els diferents nivells de calcàries i dolomies, amb petits afloraments de guixos rosats, que han caracteritzat el perfil del terme.

Les característiques geològiques del municipi han fet que l'extracció de la pedra fos una de les principals activitats econòmiques al llarg del temps. Una part molt important de la població treballava tant a les pedreres com als forns de calç i a les mines. La pedra autòctona (sobretot calcària) era idònia per donar-li un ús industrial. Aquesta pedrera era propietat de l'empresa Fill de Fernando Roca, el qual tenia la fàbrica a Quatre Camins i disposava de vagonetes per fer el transport.

AMICS DE VALLIRANA (2007). La Vallirana del segle XX. Imatges i Memòria. Vallirana: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, p. 93. OLLÉ DORCA, Francesc (2010). "El treball de la pedra a Vallirana". Materials del Baix Llobregat, 6, p. 68-69.