Pedrera de cal Beco Vallirana

  Baix Llobregat
  Serral del Beco - Cal Beco
  Al marge dret del camí que va de la masia de can Rovira al Coll Verdaguer, prop de la masia
  389m

  Coordenades:

  41.38821
  1.91741
  409488
  4582419
  08295-685
  Patrimoni immoble
  Obra civil
  Contemporani
  Popular
  XIX-XX
  Regular
  Coberta de vegetació.
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref. Cad.: 08296A00800003
  Adriana Geladó Prat

  Explotació geològica situada a poca distància a ponent de la masia de cal Beco, actualment en desús i coberta de vegetació. Geològicament parlant el terme de Vallirana té dues zones ben diferenciades: el sector muntanyós (unitat Garraf-Ordal) i el sector de la vall del Llobregat (condicionat per la falla del Llobregat). Dins del terme bàsicament afloren les argiles, els gresos (roques d'origen sedimentari) i els diferents nivells de calcàries i dolomies, amb petits afloraments de guixos rosats, que han caracteritzat el perfil del terme.

  Les característiques geològiques del municipi han fet que l'extracció de la pedra fos una de les principals activitats econòmiques al llarg del temps. Una part molt important de la població treballava tant a les pedreres com als forns de calç i a les mines. La pedra autòctona (sobretot calcària) era idònia per donar-li un ús industrial. En aquesta pedrera s'extreïa sal de llop (carbonat de calci cristalitzat), un tipus de calcita utilitzada en la fabricació del vidre i d'algun tipus de marbre. També es coneix amb el nom de pedra de marbre. L'explotació va tenir una vida curta donat que el material que se'n extreïa era poc rendible.

  AMICS DE VALLIRANA (2007). La Vallirana del segle XX. Imatges i Memòria. Vallirana: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, p. 96. OLLÉ DORCA, Francesc (2010). "El treball de la pedra a Vallirana". Materials del Baix Llobregat, 6, p. 68-69.