Cal Beco Vallirana

Baix Llobregat
Serral del Beco - Can Rovira
Al costat del camí que va de la masia de can Rovira al Coll Verdaguer
382m

Coordenades:

41.38757
1.91828
409560
4582347
08295-552
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Contemporani
Popular
XVIII-XIX
Dolent
Molt enderrocada, sobretot interiorment, i sense coberta.
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. Cad.: 08296A00800004
Adriana Geladó Prat

Masia aïllada i força enrunada, amb un barri davanter tancat amb una gran tanca bastida en pedra i amb els paraments arrebossats. L'edifici presenta una planta rectangular amb la coberta de dues vessants completament enderrocada. Està distribuït en planta baixa i pis, tot i que interiorment ha perdut el forjat del nivell superior. La façana principal, orientada a migdia, compta amb obertures rectangulars bastides amb maons, moltes d'elles reformades. A l'extrem de llevant hi ha un portal d'arc rebaixat bastit amb maons. La part interna de l'edifici està completament enderrocada i neta de runa. Conserva una llar de foc i una tremuja utilitzada per les tasques relacionades amb la pedrera del costat, encastada al mur de tramuntana. La construcció està bastida en pedra de diverses mides sense treballar i, en origen, els paraments arrebossats. Hi ha diverses obertures tapiades també.

En origen es tractava d'una petita heretat amb vinyes i oliveres pertanyent a can Rovira. Durant un temps, des de la casa s'explotava una pedrera molt propera de la que s'extreïa sal de llop (un tipus de calcita utilitzada en la fabricació del vidre i d'algun tipus de marbre).

AMICS DE VALLIRANA (2007). La Vallirana del segle XX. Imatges i Memòria. Vallirana: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, p. 49-50. RICH LLORENS, Judit (2015). Inventari del Patrimoni Cultural de Vallirana. Treball de pràctiques UAB / Ajuntament de Vallirana.