Pedrera del carrer del Setí Vallirana

  Baix Llobregat
  Carrer del Setí - Urbanització Mas de les Fonts
  A la banda esquerra del carrer del Setí, al començament de la via
  391m

  Coordenades:

  41.36303
  1.92813
  410350
  4579612
  08295-686
  Patrimoni immoble
  Obra civil
  Contemporani
  Popular
  XIX-XX
  Regular
  Coberta de vegetació.
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. Cad.: 0498013DF1709N
  Adriana Geladó Prat

  Explotació geològica situada a la banda de ponent de la urbanització, actualment en desús i de difícil accés. Geològicament parlant el terme de Vallirana té dues zones ben diferenciades: el sector muntanyós (unitat Garraf-Ordal) i el sector de la vall del Llobregat (condicionat per la falla del Llobregat). Dins del terme bàsicament afloren les argiles, els gresos (roques d'origen sedimentari) i els diferents nivells de calcàries i dolomies, amb petits afloraments de guixos rosats, que han caracteritzat el perfil del terme.

  Les característiques geològiques del municipi han fet que l'extracció de la pedra fos una de les principals activitats econòmiques al llarg del temps. Una part molt important de la població treballava tant a les pedreres com als forns de calç i a les mines. La pedra autòctona (sobretot calcària) era idònia per donar-li un ús industrial. Inicialment, aquesta pedrera fou explotada per Fernando Roca (també treballaven els forns de calç de llenya) i, més tard, per l'empresa de Joan Farreras. Amb la construcció dels carrers de la urbanització, el forn on es tractava aquesta pedra fou traslladat al començament del pla d'Ardenya.

  AMICS DE VALLIRANA (2007). La Vallirana del segle XX. Imatges i Memòria. Vallirana: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, p. 94. OLLÉ DORCA, Francesc (2010). "El treball de la pedra a Vallirana". Materials del Baix Llobregat, 6, p. 68-69.