Pedrera del carrer del Setí Vallirana

Baix Llobregat
Carrer del Setí - Urbanització Mas de les Fonts
A la banda esquerra del carrer del Setí, al començament de la via
391m

Coordenades:

41.36303
1.92813
410350
4579612
08295-686
Patrimoni immoble
Obra civil
Contemporani
Popular
XIX-XX
Regular
Coberta de vegetació.
Inexistent
Difícil
Sense ús
Privada
Ref. Cad.: 0498013DF1709N
Adriana Geladó Prat

Explotació geològica situada a la banda de ponent de la urbanització, actualment en desús i de difícil accés. Geològicament parlant el terme de Vallirana té dues zones ben diferenciades: el sector muntanyós (unitat Garraf-Ordal) i el sector de la vall del Llobregat (condicionat per la falla del Llobregat). Dins del terme bàsicament afloren les argiles, els gresos (roques d'origen sedimentari) i els diferents nivells de calcàries i dolomies, amb petits afloraments de guixos rosats, que han caracteritzat el perfil del terme.

Les característiques geològiques del municipi han fet que l'extracció de la pedra fos una de les principals activitats econòmiques al llarg del temps. Una part molt important de la població treballava tant a les pedreres com als forns de calç i a les mines. La pedra autòctona (sobretot calcària) era idònia per donar-li un ús industrial. Inicialment, aquesta pedrera fou explotada per Fernando Roca (també treballaven els forns de calç de llenya) i, més tard, per l'empresa de Joan Farreras. Amb la construcció dels carrers de la urbanització, el forn on es tractava aquesta pedra fou traslladat al començament del pla d'Ardenya.

AMICS DE VALLIRANA (2007). La Vallirana del segle XX. Imatges i Memòria. Vallirana: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, p. 94. OLLÉ DORCA, Francesc (2010). "El treball de la pedra a Vallirana". Materials del Baix Llobregat, 6, p. 68-69.