Pedrera de Campderrós Vallirana

  Baix Llobregat
  Carrer del Doctor Cuatrecases - Urbanització La Solana II
  Prop de l'encreuament amb el carrer de Mèxic
  241m

  Coordenades:

  41.37607
  1.93031
  410550
  4581058
  08295-687
  Patrimoni immoble
  Obra civil
  Contemporani
  Popular
  XIX-XX
  Bo
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. Cad.: 0509718DF1801S
  Adriana Geladó Prat

  Explotació geològica delimitada pels carrers del Doctor Cuatrecases i l'avinguda del Mirador, actualment en desús. Geològicament parlant el terme de Vallirana té dues zones ben diferenciades: el sector muntanyós (unitat Garraf-Ordal) i el sector de la vall del Llobregat (condicionat per la falla del Llobregat). Dins del terme bàsicament afloren les argiles, els gresos (roques d'origen sedimentari) i els diferents nivells de calcàries i dolomies, amb petits afloraments de guixos rosats, que han caracteritzat el perfil del terme.

  Les característiques geològiques del municipi han fet que l'extracció de la pedra fos una de les principals activitats econòmiques al llarg del temps. Una part molt important de la població treballava tant a les pedreres com als forns de calç i a les mines. La pedra autòctona (sobretot calcària) era idònia per donar-li un ús industrial. Aquesta pedrera va ser la primera que va explotar l'empresa Ciments Molins a Vallirana. La pedra extreta era portada a la fàbrica que estava situada al costat de la msia de Campderrós.

  AMICS DE VALLIRANA (2007). La Vallirana del segle XX. Imatges i Memòria. Vallirana: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, p. 92. OLLÉ DORCA, Francesc (2010). "El treball de la pedra a Vallirana". Materials del Baix Llobregat, 6, p. 68-69.