Pedrera de Campderrós Vallirana

Baix Llobregat
Carrer del Doctor Cuatrecases - Urbanització La Solana II
Prop de l'encreuament amb el carrer de Mèxic
241m

Coordenades:

41.37607
1.93031
410550
4581058
08295-687
Patrimoni immoble
Obra civil
Contemporani
Popular
XIX-XX
Bo
Inexistent
Difícil
Sense ús
Privada
Ref. Cad.: 0509718DF1801S
Adriana Geladó Prat

Explotació geològica delimitada pels carrers del Doctor Cuatrecases i l'avinguda del Mirador, actualment en desús. Geològicament parlant el terme de Vallirana té dues zones ben diferenciades: el sector muntanyós (unitat Garraf-Ordal) i el sector de la vall del Llobregat (condicionat per la falla del Llobregat). Dins del terme bàsicament afloren les argiles, els gresos (roques d'origen sedimentari) i els diferents nivells de calcàries i dolomies, amb petits afloraments de guixos rosats, que han caracteritzat el perfil del terme.

Les característiques geològiques del municipi han fet que l'extracció de la pedra fos una de les principals activitats econòmiques al llarg del temps. Una part molt important de la població treballava tant a les pedreres com als forns de calç i a les mines. La pedra autòctona (sobretot calcària) era idònia per donar-li un ús industrial. Aquesta pedrera va ser la primera que va explotar l'empresa Ciments Molins a Vallirana. La pedra extreta era portada a la fàbrica que estava situada al costat de la msia de Campderrós.

AMICS DE VALLIRANA (2007). La Vallirana del segle XX. Imatges i Memòria. Vallirana: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, p. 92. OLLÉ DORCA, Francesc (2010). "El treball de la pedra a Vallirana". Materials del Baix Llobregat, 6, p. 68-69.