Pedrera de la Penya Blanca Vallirana

  Baix Llobregat
  Carrer del Brasil - Urbanització La Solana III
  A la banda de ponent de la urbanització, al final del camí del Ginestar i del carrer del Brasil
  403m

  Coordenades:

  41.36792
  1.92382
  409996
  4580160
  08295-688
  Patrimoni immoble
  Obra civil
  Contemporani
  Popular
  XIX-XX
  Regular
  Coberta de vegetació.
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  Ref. Cad.: 08296A00600007
  Adriana Geladó Prat

  Explotació geològica situada a la banda de ponent del carrer, actualment en desús i amb un accés difícil. Geològicament parlant el terme de Vallirana té dues zones ben diferenciades: el sector muntanyós (unitat Garraf-Ordal) i el sector de la vall del Llobregat (condicionat per la falla del Llobregat). Dins del terme bàsicament afloren les argiles, els gresos (roques d'origen sedimentari) i els diferents nivells de calcàries i dolomies, amb petits afloraments de guixos rosats, que han caracteritzat el perfil del terme.

  Les característiques geològiques del municipi han fet que l'extracció de la pedra fos una de les principals activitats econòmiques al llarg del temps. Una part molt important de la població treballava tant a les pedreres com als forns de calç i a les mines. La pedra autòctona (sobretot calcària) era idònia per donar-li un ús industrial. La pedrera fou explotada per l'empresa Ciments Molins des del final de la guerra Civil i fins l'any 1949. Tot i que aquesta empresa utilitzava la pedra de la pedrera de la Creu d'Ordal, amb la voladura dels ponts de la carretera al final de la guerra Civil, canviaren l'activitat a la Penya Blanca.

  AMICS DE VALLIRANA (2007). La Vallirana del segle XX. Imatges i Memòria. Vallirana: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, p. 93. OLLÉ DORCA, Francesc (2010). "El treball de la pedra a Vallirana". Materials del Baix Llobregat, 6, p. 68-69.