Nucli antic
Montgat

Entre el turó de Montgat i la riera d'en Font

XIX/XX
    Marta Lloret Blackburn

El Casc Antic està situat davant de mar, trobant-se delimitat pel turó de Montgat, la riera d'en Font i el camí ral (actual carretera N-II). El travessen en sentit longitudinal dos carrers paral·lels, anomenats de Mar i de l'Església. El carrer de Mar està situat a primera línia de costa, davant del carril ferroviari. S'hi conserven cases tradicionals de dues crugies, de planta baixa i pis amb la coberta a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana. En destaquen les cases de números 25 (l'única de tres crugies i portal d'arc escarser), 27, 28, 29, 64, 65 i 66. Entre aquest carrer i el de l'Església hi trobem la plaça de Sant Joan, en un costat de la qual s'hi conserva el mateix tipus de casa tradicional. El carrer de l'Església té en un extrem la parròquia de Sant Joan, i la major part de les cases que el conformen s'han reformat modernament.

El precedent del nucli del casc antic el trobem en un petit barri de pescadors format amb construccions precàries a peu de platja. En néixer aquest pels volts del segle XVIII, la zona es va començar a conèixer amb el nom de Montgat, que fins aleshores donava nom al fort de sobre el turó i a la masia de Ca n'Alsina. El barri de Sant Joan que coneixem no es començà a constituir fins el segle XIX, al voltant de l'església de Sant Joan. La construcció de l'església s'inicià el 1816, quedant interrompudes les obres fins el 1855, i acabades el 1867. Les cases que es construïren al nou barri eren de tipus tradicional, també conegudes com a "cases de cós". Les cases del carrer de l'Església van ser les primeres que es van construir, davant les quals hi havia terrenys amb els horts i safareigs. Més endavant es van començar a parcel·lar i construir aquestes parcel·les, i es va formar el carrer de Mar. L'any 1848 va ser inaugurada la línia ferroviària entre Barcelona i Mataró, que transcorria entre la platja i el carrer de Mar. El segle XX va suposar l'ampliació del barri amb noves cases.