Castellbell i el Vilar

Alzina del Comú

XXI
    Jaume Guabianas i Escudé
    Ajuntament (C. de Joaquim Borràs, 40 - 08296 Castellbell i el Vilar)
    Jordi Montlló i Laura Bosch

El mural del "Petit Resistent "és un espai de memòria dels escenaris de la Guerra de Successió adreçat als nens del poble i realitzat pel dibuixant, il·lustrador i dibuixant d'auques català, Jaume Guabianas i Escudé (1966). S'hi representa l'entrada d'una companyia de Miquelets que porten presoners filipistes destinats a la presó que hi havia al castell. La població els rep enmig d'una gran expectació i en dia de mercat; amb el pont Vell i el castell de marc. Més enllà s'hi desenvolupen altres escenes del moment. S'hi representen personatges reconeguts, com Antoni Desvalls, marquès del Poal.
    El mural està pintat en el mur de protecció, a la banda dreta del canal del Burés, davant de l'alzina del Comú. Aquest espai 1714 forma part d'un dels actes del recorregut de recuperació de la memòria històrica a partir dels fets del conflicte dinàstic i les conseqüències que varen tenir per a la societat, l'organització política i la cultura catalanes.
    Durant el cap de setmana de l'1 al 2 d'octubre de l'any 2015 els nens i nenes del poble van participar pintant el mural.

Jaume Guabianas i Escudé (1966) ha estudiat disseny gràfic a l'Escola Massana de Barcelona entre els anys 1985 i 1991. Després de treballar durant els anys 1989 i 1995 a l'estudi Síntesi com a dissenyador gràfic, va muntar el seu propi estudi a Navàs i des de llavors treballa com a il·lustrador per a la majoria d'editorials. És col·laborador de diverses revistes com Cavall Fort.

A partir de l'11 de setembre de 1714, un cop caiguda la ciutat de Barcelona, Castellbell i el Vilar es va mantenir com un dels darrers baluards de resistència a l'ocupació borbònica. Sota l'empara del marquès del Poal, Antoni Desvalls, i dels seus miquelets, Castellbell continuarà la resistència a ultrança fins a la capitulació de Cardona el 18 de setembre.

GARCIA i QUERA, Oriol (2014). Miquelets. Bages 1714. Manresa: Consell Comartcal del Bages.