Cal Bessó
Castellbell i el Vilar

  Bages
  Les Comes
  220

  Coordenades:

  41.64295
  1.8776
  406527
  4610743
  Número de fitxa
  08053 - 413
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  08052A008000100000OX
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló i Laura Bosch

  Cal Bessó està ubicat al raval de les Comes. S'hi accedeix a partir del camí de terra que mena, resseguint el torrent del Robert fins al mas de les Comes. Circulant per la carretera B-122 cal agafar el trencall a mà esquerra, en el punt quilomètric 19,450.
  La casa es troba en un revolt, enclotada. Un mur aguanta el marge del camí.
  La masia està fonamentada parcialment sobre la roca, aprofitant el desnivell natural que fa el terreny en aquest indret. És de planta rectangular, que consta de planta baixa, pis i golfes, amb celler i tina adossada a la casa que ja no es conserva. La coberta és a dues aigües, de teula àrab i el carener paral·lel a la façana principal, orientada a llevant.
  Conserva l'essència del que havia estat, mantenint la pedra, per la façana nord, i la resta arrebossada i pintada. Alguns dels murs estan restaurats i s'observen obertures reformades amb posterioritat. Els paraments són de maçoneria, amb pedres originàries, rejuntades amb morter. El fumeral està restaurat.
  Els sostres de la planta baixa estan construïts amb la característica volta de canó, de pedra, que servien de celler i corts per al bestiar; s'hi accedeix des de la façana de ponent. A la planta pis, destinada a habitatge, s'hi accedeix per uns graons situats arran de façana. Al davant té una petita era, reformada.
  Les obertures de la façana principal han estat reformades. Presenta dos eixos de verticalitat. A la planta golfes, hi ha dues finestres amb reixa de ferro. Els brancals i l'ampit estan fets amb maó pla, mentre que a la planta pis, la porta i la finestra presenten les mateixes característiques i la llinda formant un arc escarser amb els maons disposats a sardinell. A mà dreta de la porta d'entrada hi ha un banc fet amb pedra i arrebossat de ciment i un mur de gelosia, protegeix l'era del desnivell del terreny.

  Els habitants d'aquesta casa havien estat moliners del molí de les Comesvelles.