Raval de la Riereta
Castellbell i el Vilar

  Bages
  Nord-est del terme municipal.
  234

  Coordenades:

  41.64198
  1.88272
  406952
  4610630
  Número de fitxa
  08053 - 121
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII-XXI
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  diversos propietaris
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló i Laura Bosch

  Conjunt de masies i de cases situades al costat de la carretera que va a Rellinars i al costat de la riera del mateix nom. Al límit nord-oriental del terme municipal. A la muntanya de damunt seu hi ha les terres i la masia dels Cellers, de Rellinars, i, a l'altra banda de la riera s'estenien les terres del mas de les Comesvelles, avui les Comes. Masies de les que també pren el nom.
  La majoria de cases i masies es troben a la riba dreta de la riera: el Molí, cal Mansuet, cal Casteller, ca l'Escolà, cal Mahoma, cal Miquel, cal Joan del Grau, cal Pàmies, el Lledó, cal Cristet, cal Macià, cal Fainé, cal Batlló, cal Nasi i ca la Carmeta. A la riba esquerra hi tenim les Comes, el Robert i Viladoms de Dalt. Destaca pel cultiu de l'horta amb l'aprofitament de l'aigua de la riera mitjançant una sèquia. La majoria de terres d'aquest sector pertanyen o havien pertangut a la Masia del Cellers.
  Cal Mahoma, construcció de finals del XVIII, principis del XIX. La curiositat del topònim fa pensar a Assumpta Lleonart (Cornadó, 2016) que sorgeix en oposició a cal Cristet, una casa propera del mateix raval.
  Cal Cristet és una altra masia del Raval de les Comes. Cristet és un diminutiu de Jesucrist i també una imatge petita de Jesús crucificat. Aquest renom, rar a casa nostra, és força més habitual a les Illes Balears.

  CORNADÓ, Carles (2016). Cal Mahoma; dins El Brogit. Periòdic informatiu de Castellbell i El Vilar, 415, octubre de 2016, pp.17.
  http://toponimsdecastellbell.blogspot.com.es