Pont Nou
Castellbell i el Vilar

BCIL -Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (2015)
    Estructural
    Ajuntament Castellbell i el Vilar
    Jordi Montlló i Laura Bosch

Pont que creua el riu Llobregat a l'alçada del Burés, sota mateix del castell i al costat del pont Vell, que fins la construcció d'aquest era per on passaven els vehicles. El que es pot veure actualment és fruit de la reconstrucció dels anys 40 del segle XX amb una barana que s'afegeix els anys 90.
    La neixent indústria tèxtil del municipi va fer necessari la rectificació del camí que de Monistrol a Manresa s'usava pel transport. Fou el senyor Burés, l'any 1877, que redactà una exposició per presentar a la Diputació, acompanyada de les signatures dels propietaris que demanava que el camí es convertís en carretera provincial.

La construcció del pont s'adjudicà al contratista Vicenç Planella per 29.950 duros.

La carretera i el pont s'inauguren el 23 d'octubre de 1884, amb la presència de moltes autoritats de la Diputació de Barcelona, els marquesos de Castellbell, diputats, batlles dels municipis de les rodalies i de Manresa i una comissió de l'Asjuntament de Castellbell i El Vilar. Després de la inauguració, es fa un dinar al castell.
    El 26 de gener de 1939 es va fer esclatar per relantitzar la marxa de l'exèrcit colpista del dictador Franco. El 1940 es comença la reconstrucció.

EL BROGIT (1997). Construcció de la barana del Pont Nou del Burés; dins El Brogit, periòdic informatiu de Castellbell i El Vilar, 208, desembre de 1997, pp. 4 i 5.
    J.M.L [Joan Masats Llorens] (2002).Efemèrides; dins El Brogit, Periòdic informatiu de Castellbell i El Vilar, 261, octubre de 2002, p. 3.
    ESCALES, Josep (2003).El pont nou. Un accés històric en la vida del nostre poble; dins El Brogit, Periòdic informatiu de Castellbell i El Vilar, 272, octubre de 2003, p. 10-11.