Monument a Antoni Gaudí
Santa Coloma de Cervelló

Zona enjardinada al Carrer Reixach
    Colònia Güell, al costat de l'església

Pau Badia Ripoll
    Xavier Bermúdez (iPAT Serveis Culturals)

L'element central del monument és un bust d'Antoni Gaudí sostingut per una columna helicoïdal de secció hexagonal. El bust (que abasta el cap i la part superior del tòrax, sense espatlles) mostra un Gaudí madur, vestit amb jaqueta i corbata, amb la mirada al front i tractat amb els traços suaus i arrodonits propis de l'autor. A l'esquena hi ha gravada la inscripció “REGALO DE DÑA. / Mª TERESA FERRE / PEDRET, A LA COLO- / NIA GUELL 1970”. Davant del bust, a terra, hi ha dues plaques de pedra que commemoren sengles aniversaris de l'església. La primera té gravada la inscripció "75 ANIVERSARI / CRIPTA GAUDÍ / 4-10-1908 / COLÒNIA GÜELL / -1983"; I LA SEGONA "CENTENARI / 4-10-1908 / 4-10-2008 / ESGLÉSIA-CRIPTA / ANTONI GAUDÍ / COLÒNIA GÜELL".

El Bust de Gaudí és obra de l'escultor Pau Badia Ripoll (Miravet, 1887 - Barcelona, 1977). Era nebot de l'escultor Carles Mani i Roig, gràcies al qual treballà durant un any a la Sagrada Família. A la mort de Mani i Roig, Badia es va desvincular de l'obra del Temple, i no es va dedicar de manera exclusiva a l'escultura. La seva obra, escassa, se centra precisament en la figura d'Antoni Gaudí. El bust de la Colònia Güell es va fer l'any 1970 a iniciativa de la senyora Maria Teresa Ferré Pedret, propietària de Can Soler de la Torre, de qui se'n desconeix la vinculació amb Badia Ripoll. Possiblement el bust es va fer a partir d'un model anterior de l'escultor, a partir del qual també es va fer l'exemplar de bronze que hi ha al Museu de la Sagrada Família.

Puigdollers, Bernat (2014): "Pau Badia Ripoll, escultor de la Sagrada Família", a Temple, núm. 1 gener/febrer de 2014, p. 12-13. Junta constructora del temple de la Sagrada Família.