Refugi antiaeri de l'Estació
Santa Coloma de Cervelló

A la colònia Güell, entre l'estació i la Fonda

Les entrades han quedat obstruïdes, i es desconeix l'estat de conservació de la galeria
    Sense accés
    Xavier Bermúdez (iPAT Serveis Culturals)

Fou el primer i el més gran dels tres refugis antiaeris habilitats a la Colònia Güell. De traçat rectilini, possiblement es va fer adaptant una mina d'aigua preexistent. Els seus més de 180 m discorrien entre una entrada situada a la Fonda de la Colònia Güell i una altra al pas a nivell de l'antiga estació de ferrocarrils.

Malgrat que se'n coneix el traçat i probablement es conserva en la seva totalitat, les entrades estan tancades arran de les obres i els moviments de terres que s'hi ha dut a terme al llarg del temps.

L'atac sobre Barcelona del 13 de febrer de 1937 des del creuer italià Eugenio di Savoia (que disparà 24 obusos, causant 18 morts i 18 ferits) va portar a la Generalitat de Catalunya a crear la Junta de Defensa Passiva i n'impulsés els equivalents a nivell provincial i local.
    L'octubre de 1937, l'Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló i el Comitè de Defensa Passiva van habilitar el refugi entre la Fonda i l'estació de tren. A finals de febrer de 1938 es construïren els del carrer Malvehy i el de la Biblioteca.

Padró Margó, J. (2007): Dels pomells de joventut a la col·lectivització obrera. Centre d'estudis comarcals del Baix Llobregat.