Molí d'en Patrones
Rupit i Pruit

Riera de Rupit - Torrent dels Esclops
    Emplaçament
    A la riba de ponent de la riera de Rupit, entre el saltant de la Pomereda o Sabaters i l’aiguabarreig amb el torrent dels Esclops

42.01784
    2.47068
    456175
    4651892
    08901 - 229
    Força enrunat.
    Adriana Geladó Prat

Restes d’un edifici aïllat força enrunat i cobert per l’abundant vegetació de ribera que cobreix la zona. Presenta una planta rectangular distribuïda, com a mínim, en planta baixa i pis. Tota la coberta està enrunada i es conserven dempeus algunes de les façanes, mentre que els murs que compartimentaven l’espai interior es troben majoritàriament aterrats. Es conserven diverses finestres d’obertura rectangular, algunes d’elles emmarcades amb carreus de pedra, un forn bastit amb una volta esfèrica de pedra ben desbastada i fornícula d’arc de mig punt adovellada i encastada en un dels murs perimetrals. També s’observen algunes bigues de fusta procedents tant de la coberta com del forjat del nivell superior. Adossada a la part posterior de la construcció hi ha una gran bassa de planta irregular i molta fondaria, que conserva el cup bastit amb carreus de pedra i l’entrada del carcabà. Els murs que la delimiten conserven restes del revestiment original que els impermeabilitzava, i també s’observa un tram del canal que l’alimentava. La construcció està bastida amb pedra desbastada de diverses mides, disposada en filades regulars. Presenta petites reparacions efectuades amb maons i carreus de pedra a les cantonades. Cal destacar, a la riba de la riera, una resclosa bastida amb pedres de grans dimensions disposades a sardinell. A la part superior de la construcció, sota d’una gran roca de la zona, hi ha una petita balma obrada amb un petit mur bastit en pedra.

Segons la bibliografia consultada, el molí d’en Patrones podria correspondre a l’antic molí d’en Arquinbau, que Segimon Torra va donar parcialment a Pere Roquer l’any 1501. L’any 1575, en un inventari del Roquer, apareix mencionat un molí fariner amb moles, rodet i banc bastit amb parets de pedra seca. Posteriorment, l’any 1617, en Joan Roquer (del mas Roquer) va establir de nou un molí fariner amb bassa, rec i resclosa a la riera de Sallent (antic nom amb el que es coneixia la riera de Rupit). Pel que sembla, al costat del molí va existir la masia d’en Patrones, la qual fou abandonada.

BANÚS I BLANCH, Miquel (1986). Rupit, pàgines de la seva història. Barcelona: Montblanc-Martín, p. 25, 100.

BANÚS, Miquel (2002a). “Antics oficis al Collsacabra. El moliner”. Els Cingles de Collsacabra, any XXIII, núm. 48, p. 18.

PARÉS I GANYET, Quirze (1985). La despoblació rural i les masies del Collsacabra. Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 114, 395, 453, 460, 493.

ROMA I CASANOVAS, Francesc (2018a). Molins del Collsacabra. Història i inventari. Valls: Cossetània Edicions, p. 142-143, 177.

SERRA I CLOTA, Assumpta (1993-1994). Memòria de les campanyes de prospeccions arqueològiques en el sector Rupit-St Joan de Fàbregues. Consultat 13 novembre 2020, des de http://calaix.gencat.cat/handle/10687/428473, p. 69.