Molí del Tornall
Rupit i Pruit

Riera de Rupit - Saltant de la Pomereda o de Sabaters
    Prop de la font de la Pomereda

XVI-XVII
    Completament enrunat.
    Adriana Geladó Prat

Restes d’un antic tornall situat a la riba nord de la riera de Rupit, al costat del saltant de Sabaters i del gorg del Tornall, i a pocs metres de la font de la Pomereda. Les restes consisteixen en un petit contrafort alçat respecte el nivell de la riera, que està bastit en pedra disposada regularment i està ubicat sota una gran roca balmada del terreny natural de la zona.

Segons la bibliografia consultada, els ferrers de Rupit anaven a esmolar les seves eines en aquest indret. El tornall constava d’un joc de moles utilitzades per esmolar eines de tall. Probablement es movien mitjançant una roda de paletes que s’activava amb una corretja preparada per enllaçar les politges. El recinte era tancat i només podien fer-ne ús els ferrers autoritzats.

BANÚS I BLANCH, Miquel (1986). Rupit, pàgines de la seva història. Barcelona: Montblanc-Martín, p. 25, 98, 100.

BANÚS, Miquel (2002a). “Antics oficis al Collsacabra. El moliner”. Els Cingles de Collsacabra, any XXIII, núm. 48, p. 18.

PARÉS I GANYET, Quirze (1985). La despoblació rural i les masies del Collsacabra. Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 112, 395, 493.

ROMA I CASANOVAS, Francesc (2018a). Molins del Collsacabra. Història i inventari. Valls: Cossetània Edicions, p. 143, 177.