Rectoria de Pruit
Rupit i Pruit

    Osona
    Plaça de l’Església, 1 - Pruit
    Emplaçament
    A l’extrem de llevant del nucli urbà de Pruit
    950 m.s.n.m

    Coordenades:

    42.04237
    2.45571
    454953
    4654624
    Número de fitxa
    08901 - 227
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVIII-XIX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BCIL
    Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit
    Accés
    Fàcil
    Religiós/Cultural
    Titularitat
    Privada
    Bisbat de Vic
    Autoria de la fitxa
    Adriana Geladó Prat

    Edifici cantoner de planta rectangular, adossat a la façana de llevant de l’església de Sant Andreu de Pruit. Presenta una coberta de teula àrab de dos vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec de teula àrab i cairons disposat a tot el perímetre de la construcció. Està distribuït en planta baixa, pis i golfes, amb la façana principal orientada a migdia. Presenta un portal d’accés d’arc de mig punt emmarcat amb pedra, amb l’any 1895 en relleu a la part superior. S’hi accedeix mitjançant unes escales de pedra delimitades amb baranes d’obra i rematades amb cairons. A banda i banda del portal hi ha dues petites finestres quadrades emmarcades amb carreus de pedra. Al pis, damunt del portal, hi ha una gran obertura d’arc rebaixat amb l’emmarcament arrebossat. Als seus costats hi ha dues finestres balconeres d’obertura rectangular, amb els emmarcaments arrebossats també. Destaca la finestra rectangular de l’extrem de ponent del parament. Està bastida amb carreus de pedra, protegida amb una reixa de ferro i amb la llinda plana gravada amb la inscripció “ A·2·SETEMBRE·1703”, i decorada amb una petita creu patent encerclada. La resta d’obertures de la construcció (façanes de llevant i tramuntana) són rectangulars, amb els emmarcaments bastits en pedra a la planta baixa i arrebossats als pisos superiors. En l’actualitat, adossada a la façana de llevant, hi ha una terrassa de recent construcció situada a la planta baixa i bastida en pedra. La construcció presenta els paraments arrebossats, amb les cantoneres embellides amb carreus de pedra.

    A finals del segle XIX, en un intent de robatori a l’edifici, en “Traveria” de Rupit va assassinar un picapedrer i la majordoma. El van penjar a Vic poc temps després. La rectoria fou objecte d’una important rehabilitació datada entre els anys 2020 i 2021.

    CROSAS, Carles; SOLÀ, Joan; DOMINGO, Gemma (2014). Catàleg de béns a protegir. Text refós. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Rupit i Pruit. Consultat 12 novembre 2020, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. identificació U00.

    PARÉS I GANYET, Quirze (1985). La despoblació rural i les masies del Collsacabra. Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 373.