Nucli urbà de Pruit
Rupit i Pruit

    Osona
    Nucli urbà de Pruit
    Emplaçament
    A la banda de tramuntana del terme municipal
    950 m.s.n.m

    Coordenades:

    42.04247
    2.45529
    454918
    4654635
    Número de fitxa
    08901 - 177
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Conjunt arquitectònic
    Medieval
    Romànic
    Modern
    Barroc
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XI-XIX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BCIL
    Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit.
    Accés
    Fàcil
    Social
    Titularitat
    Privada
    Diversos propietaris
    Autoria de la fitxa
    Adriana Geladó Prat

    Conjunt situat al nord del terme municipal de Rupit i Pruit, amb accés des del quilòmetre 30 de la carretera C-153, a uns 2,5 quilòmetres del nucli urbà de Rupit, i situat damunt d’un petit turonet que domina les terres més planes del Collsacabra. Es tracta d'un petit nucli de planta més o menys rectangular, format al voltant de l’església de Sant Andreu, documentada des del segle X. Està format pel temple, la rectoria, la casa del campaner, l’antic ajuntament-escola i la casa de cal Forner, totes adossades i bastides a redós de l’església, i amb una plaça davantera amb una font. Arquitectònicament parlant, els edificis presenten una tipologia constructiva semblant. Són de planta rectangular, amb teulades de dos vessants i distribuïts en planta baixa i pis, o dues plantes superiors. Destaquen els ràfecs de fusta, les obertures emmarcades amb carreus de pedra i amb les llindes planes. Són bastits en pedra desbastada de la zona disposada, en general, regularment. Actualment, els edificis han estat rehabilitats seguint la tipologia original.

    L’església parroquial de Sant Andreu de Pruit està documentada des de l’any 955, tot i que el temple actual és el resultat de diverses intervencions efectuades al llarg del temps. Les construccions bastides al seu voltant, i que conformen el nucli urbà actual, són pròpies d’època moderna, datades entre els segles XVII i XVIII. Actualment, tot el nucli està rehabilitat.

    BANÚS I BLANCH, Miquel (1986). Rupit, pàgines de la seva història. Barcelona: Montblanc-Martín, p. 63.

    CROSAS, Carles; SOLÀ, Joan; DOMINGO, Gemma (2014). Catàleg de béns a protegir. Text refós. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Rupit i Pruit. Consultat 12 novembre 2020, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. identificació N02

    Gran geografia comarcal de Catalunya. Osona, Ripollès. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993, vol. 8, p. 210.

    NOGUERA, Antoni (1964). Collsacabra. Barcelona: Selecta, p. 188-189.

    PARÉS I GANYET, Quirze (1985). La despoblació rural i les masies del Collsacabra. Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 373.