Molí de la Farga
Saldes

Accés des de la carretera de Saldes a Gósol, passat el Coll de la Trapa, desviament a l'esquerra.

Es troba en estat de ruïna.
    IPA núm. 3612.
    Cortés Elía, Mª del Agua

Construcció de planta rectangular coberta amb teulada a doble vessant amb carener Paral·lel a la Façana orientada a migdia on s'obre una porta d'arc rebaixat de pedra. En un lateral hi ha els dos cacaus del molí fariner i a l'interior es conserva part de la maquinària: dos molins, un d'ells amb la tapa de la mola i la cabra, un molí escairador, una màquina de triar la farina, una sèrie de rodes i eixos de ferro que transmetien l'energia al molí des de una turbina hidràulica que també es conserva. Per la banda de llevant i de tramuntana l'edifici va ser ampliat per albergar una serradora, tot i que actualment es troba en ruïnes, conservant part dels murs, la turbina i canonades de ferro que baixaven l'aigua des de la bassa a un nivell superior, i que s'omplia amb aigua de la riera Aigua de Valls.

Accés des de la carretera de Saldes a Gósol, passat el Coll de la Trapa, desviament a l'esquerra. Abans d'arribar a Feners cal agafar un desviament a la dreta que porta fins a la riera.

Edifici construït a finals del XVII o inicis del XVIII, relacionat amb la farga. Es va mantenir actiu fins a finals de la Guerra Civil, quan es va muntar una serradora i es van fer reformes. Ben entrat el segle XX es va posar una turbina per generar electricitat. Resta abandonat des de fa uns vints anys, fet que ha provocat la seva ruïna.

AA.VV. (1998). Saldes. Àmbit de Recerques del Berguedà. Ajuntament de Saldes. AYMAMÍ, G. (2006). Notes d'alguns molins hidràulics de l'Alt Berguedà. A L'Erol núm. 88. Pàgs. 41- 43. CASAS, J. (2006). "Les fargues del berguedà". A L'Erol núm. 91, pàgs. 35-42. FERRAN TORRA, S.I., Gósol, Saldes i Tuixén. Al peu del Cadí. Editorial Montblanc-Martín. Any 1978. Inventari Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, fitxa núm. 3612. Generalitat de Catalunya. 1990. VILADÉS, R. (1990). El blat de moro escairat. A L'Erol, núm. 32. P. 41-45.