Farga de Feners
Saldes

    Berguedà
    L'Espà. Feners. Farga de Feners. 08697 SALDES
    Emplaçament
    Accés des de la carretera de Saldes a Gósol, passat el Coll de la Trapa, desviament a l'esquerra.

    Coordenades:

    42.2133
    1.69264
    392089
    4674286
    Número de fitxa
    08190-26
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Segle
    XVII-XVIII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA núm. 3603.
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Pública
    Dolors Prat Camprubí. c/ Verdaguer, 34. 0860 GIRONELLA
    Autoria de la fitxa
    Cortés Elía, Mª del Agua

    Masia d'estructura clàssica coberta amb teulada a doble vessant de teula àrab amb carener paral·lel a la façana principal que s'obre a tramuntana, de planta baixa, pis i golfes sota teulada. Aquesta façana és simètrica i disposa d'una porta allindada amb dovelles situada al centre de la façana amb finestres a cada costat. Les finestres del pis tenen llindes d'arc rebaixat de maó posat a plec de llibre. Es troba al costat de la riera Aigua de Valls i a l'altre banda hi ha les restes del molí de Feners. La casa està adaptada a segona residència, perdent els elements antics de la farga que s'havien conservat anteriorment. Accés des de la carretera de Saldes a Gósol, passat el Coll de la Trapa, desviament a l'esquerra. Abans d'arribar a Feners cal agafar un desviament a la dreta que porta fins a la riera.

    Masia construïda a finals del segle XVII o principis del XVIII. També propietària del molí fariner que tenia una petita serradora. El topònim l'associa a una producció de tractament del ferro, tot i que aquesta activitat s'abandonaria aviat, ja que no resta documentació, dedicant la producció al molí. Aquesta zona, propera a l'Espà, té jaciments d'òxid de ferro de gran qualitat, i a Maçaners hi ha de manganès. Això, i la possibilitat d'obtenció de carbó, van afavorir que prosperés aquest tipus de producció de ferro.

    CASAS, J. (2006). "Les fargues del berguedà". A L'Erol núm. 91, pàgs. 35-42. Inventari Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, fitxa núm. 3603. Generalitat de Catalunya. 1990.