Pallissa de cal Melitón
Saldes

Alpeu de la carretera B-400, després del pont sobre la riera Salada, a l'esquerra abans del poble.

Tot i que l'edifici es conserva dempéus, la casa que estava al costat es troba en ruïnes.
    IPA núm. 3609.
    Cortés Elía, Mª del Agua

Edifici de planta rectangular cobert amb teulada a doble vessant amb carener perpendicular a la façana que generalment s'obre a migdia, amb planta baixa i pis sota teulada. La façana és l'element més característic, amb un pilar al mig, dos pisos i combinació de pedra a la planta baixa i fusta per al tancament de la façana al primer pis. El pis superior servia per emmagatzemar la palla i l'alfals, i la planta baixa pel bestiar. El tancament de taulons de fusta disposats verticalment faciliten la feina d'entrar la palla directament al pis superior. Al costat d'aquesta pallissa hi havia la casa, que ha desaparegut degut a que es troba al costat de la carretera.

La pallissa és una construcció rural pròpia de l'Alt Berguedà, amb una tipologia molt usual en aquesta zona de la comarca, esquema que moltes vegades es repeteix a les eixides i les golfes de moltes masies ja que és una estructura idònia per emmagatzemar grans i palla. Les trobem escampades per tot l'Alt Berguedà, essent l'edifici acompanyant de les masies. Pròpies del segle XVIII i XIX es repeteixen també al segle XX construïdes amb materials més moderns.

Inventari Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, fitxa núm. 3609. Generalitat de Catalunya. 1990 (fitxa de conjunt de les pallisses de Saldes).