Molí de la Casanova de la Vall
Lluçà

Sector nord-est del terme municipal
    A 950 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 4'750

Únicament es conserven parts dels murs de càrrega.
    Normes Subsidiàries de Planejament de Lluçà, 2001
    Jordi Compte i Marta Homs

El molí de la Casanova de la Vall està situat a la riba oest de la riera Gavarresa, al nord del pont de la BV-4341 sobre la riera Gavarresa i al nord-oest de Canelles. Es tracta d'un molí en runes, del que es conserva únicament alguns murs de l'edifici, molt enrunats i parcialment coberts de vegetació, i la bassa. La bassa, de grans dimensions, es troba delimitada per un ample i alt mur de maçoneria de pedra, reforçat amb un ample contrafort a la zona del pou. Interiorment està coberta per una espessa vegetació.

La tercera imatge s'ha extret de l'Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya.

El molí de la Casanova de la Vall es troba documentat en l'amillarament de 1862. Tot i així, en el cadastre de les cases de Lluçà de l'any 1716 hi apareix un molí propietat de Joan Vila, amo de la Vila d'Alpens que podria correspondre al molí de la Casanova de la Vall. El molí va deixar de funcionar al voltant dels anys 60. Als anys 70 el molí va ser enderrocat i es van vendre les pedres.

Cadastro de las casas de Llussà terme de Llussanès (any 1716). Arxiu de la Corona d'Aragó.

Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació. Lluçà. 2007.

GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (1998) Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya. Lluçà. Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.