Masoveria de les Heures
Perafita

  Osona
  Sector nord-est del terme municipal
  Emplaçament
  A 900 metres per pista forestal de la carretera BP-4653, punt quilomètric 13'650.

  Coordenades:

  42.06072
  2.11758
  426989
  4656895
  Número de fitxa
  08160-42
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí, IPA. 23.309
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 000300DG25F007
  Autor de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  La masoveria de les Heures es troba situada a uns metres al nord-oest de la masia de les Heures. Es tracta d'un edifici de planta rectangular format per planta baixa, un pis i golfes, coronat amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior. Els murs són de maçoneria de pedra irregular amb cantonades diferenciades de carreus de majors dimensions.
  La façana sud presenta un portal central emmarcat amb brancals i llinda de pedra bisellada. A la llinda hi ha la data gravada de 1870, amb els dos primers números molt erosionats. Flanquegen el portal central dues obertures: a la dreta un portal emmarcat amb brancals de maó i coronament de ferro, a l'esquerra una finestra emmarcada amb brancals i llinda de pedra treballada. Al primer pis es repeteix la disposició de les obertures. Al centre s'obre una finestra balconera emmarcada amb brancals i llinda de pedra treballada; aquesta es troba flanquejada per dues finestres emmarcades amb ampits de pedra, i brancals i llindes de pedra treballada. A la part dreta de les golfes s'hi obre una finestra emmarcada amb monòlits de pedra que segueix la vertical de les altres obertures de la façana. A la part central i esquerra de les golfes hi ha dues grans obertures sense tancament separades per un pilar de pedra.
  La façana oest presenta a nivell de planta baixa una petita finestra emmarcada amb monòlits de pedra i dues finestres reformades. Al primer pis hi ha una finestra emmarcada amb pedra treballada, dues finestres tapiades amb maó i una finestra reformada o moderna. A nivell de golfes hi ha una finestra emmarcada amb monòlits de pedra.
  La façana nord presenta al centre tres petites finestres alineades verticalment, una per planta, totes elles emmarcades amb monòlits de pedra treballada. A la planta baixa hi ha adossat un petit cos amb teulada d'una vessant.
  La façana est presenta a nivell de primer pis una finestra emmarcada amb pedra treballada i a les golfes una altra finestra emmarcada amb monòlits de pedra.

  Uns metres davant la masoveria hi ha una era enrajolada.

  Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Perafita. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya. 1990.