Masoveria del Castell
Perafita

  Osona
  Sector central del terme municipal
  Emplaçament
  A 275 metres per pista forestal de la carretera BP-4653, punt quilomètric 11'450.

  Coordenades:

  42.04855
  2.10975
  426327
  4655550
  Número de fitxa
  08160-43
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Una part del mur sud-oest de l'edifici està cobert de vegetació.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  ALMENSA GESTION, SL. C. Hermenegilda Martinez, 6. 2800. Madrid
  Autor de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  La masoveria del Castell està situada uns cinquanta metres al nord del Castell, als peus de la pista forestal que ressegueix el jardí tancat del Castell.
  Es tracta d'un edifici de mitjanes dimensions format per un únic volum de planta baixa, primer pis i golfes bastit amb murs de maçoneria de pedra amb poc morter i amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
  La façana principal, orientada al sud-est, té una disposició d'obertures simètrica. A la planta baixa hi ha un portal central emmarcat amb maó, amb una finestra petita emmarcada amb maó a cada costat. Tant al primer pis com a les golfes hi ha tres finestres emmarcades amb maó, tot i que una de les finestres de les golfes es troba actualment tapiada.
  La façana nord-est conté una cantonada integrada al mur que denota una ampliació. Únicament conté tres obertures, una porta emmarcada amb maó a la planta baixa i dues finestres emmarcades amb maó al primer pis.
  La façana nord-oest conté un cobert adossat a la part dreta. A nivell de planta baixa hi ha dues finestres emmarcades amb maó, una de les quals queda a l'interior del cobert, al primer pis hi ha tres finestres emmarcades amb maó i a les golfes també hi ha tres finestres emmarcades amb maó.
  La façana sud-oest es troba coberta de vegetació i únicament s'hi intueix una finestra emmarcada amb maó a nivell de primer pis.
  Davant la façana principal de la masoveria s'obre un pati a mig camí del jardí del castell ocupat per nombroses estructures d'usos agropecuaris, la majoria de les quals bastides amb murs de maçoneria de pedra.