Cal Mirot
Perafita

Sector oest del terme municipal
    A 2150 metres per pista forestal de la carretera BP-4653, punt quilomètric 11'050.

Normes Subsidiàries de Perafita. 1991.
    Jordi Compte i Marta Homs

Cal Mirot està situada a l'extrem oest d'una carena elevada sobre la vall del rec del gorg Negre, al sud de la Casanova de la Roca i al nord de la Casanova de la Franquesa.
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta allargada i fruit de diverses ampliacions, bastit amb murs de maçoneria de pedra amb morter i amb carreus treballats delimitant les cantonades. L'edifici, format per planta baixa i primer pis, està coronat amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
    La façana principal, orientada al sud-est, conté diverses cantonades integrades al mur denotant diverses ampliacions. A nivell de planta baixa hi ha un finestral emmarcat amb pedra bisellada i llinda de fusta, una finestra emmarcada amb pedra bisellada, un portal i una porta emmarcats amb pedra treballada i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada. Al primer pis hi ha una eixida reformada a l'extrem esquerre amb brancals de pedra treballada i llinda de fusta, una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada i dues finestres emmarcades amb pedra bisellada, la de l'esquerra de les quals amb ampit motllurat i una creu inscrita a la llinda.
    La façana nord-est compta amb un pis menys a causa dels desnivell sobre el que s'assenta la masia i únicament conté una porta reformada amb formigó a la que s'accedeix a través d'una rampa i unes escales.
    La façana nord-oest conté a nivell de planta baixa una finestra emmarcada amb maó i llinda de fusta, una porta emmarcada amb pedra treballada i llinda de pedra bisellada reaprofitada i una finestra emmarcada amb pedra treballada i llinda de fusta, a més d'un petit contrafort que sobresurt a la part esquerre. Al primer pis hi ha dues finestres, una emmarcada amb pedra treballada i llinda de fusta i l'altra amb maó i llinda de fusta.
    La façana sud-oest conté les cantonades emmarcades amb maó en el nivell superior, i quatre finestres emmarcades amb maó, dues a la planta baixa i dues al primer pis.
    Uns metres davant l'edifici s'obre una petita esplanada on hi ha un cobert bastit amb murs de maçoneria de pedra.