Cal Sant Ponç
Perafita

Sector est del terme municipal
    A 50 metres de la carretera BV-4601, punt quilomètric 22'250.

Normes Subsidiàries de Perafita. 1991.
    Jordi Compte i Marta Homs

Cal Sant Ponç es troba situada al nord-est del nucli urbà de Perafita, a tocar de l'encreuament de les carreteres BV-4601 i BP-4653. Es tracta d'una casa de planta rectangular, teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals formada per planta baixa i dos pisos. Els murs són de maçoneria de pedra irregular amb cantonades diferenciades de carreus de majors dimensions. Dos dels carreus (una llinda partida i reaprofitada) presenten inscripció: 17 PADROS / 83 MAFESIT.
    La façana principal, orientada al sud-est, presenta a la planta baixa un portal d'arc rebaixat emmarcat amb maó, flanquejat per dues finestres també emmarcades amb brancals de maó i coronament de maó pla. El primer i segon pis presenten la mateixa disposició de les obertures seguint la vertical de les de la planta baixa. Al primer pis hi ha un balcó central flanquejat per dues finestres i al segon pis hi ha tres finestres, la central de majors dimensions.
    La façana nord-est queda dominada per un cos modern adossat, amb els murs arrebossats, teulada d'una vessant i amb diverses obertures. A la façana nord-oest hi ha un cos adossat, amb murs de maçoneria de pedra irregular, parcialment arrebossats, cantonades diferenciades i teulada de doble vessant, seguin la mateixa orientació que la principal però a una alçada inferior. En aquest cos també s'hi obren diverses obertures. Finalment la façana sud-oest, també queda dominada per un cos adossat de teulada d'una vessant que presenta a nivell inferior una finestra estreta emmarcada amb maó i tres arcades d'arc rebaixat emmarcades amb maó al nivell superior.

Prop de la casa hi passa el camí ramader que es dirigeix a l'Hostal del Vilar; prové del Vallès i va en direcció a Alpens i cap a Castellar de n'Hug.