Masia del Rector
Olivella

Fondo del rector
    A 120 metres a l'est de l'església de Sant Pere del Castell.

En procés d'enrunament.
    Xavier Esteve i Gràcia

La masia del Rector s'emplaça en un vessant orientat al sud-est, a 175 metres a llevant del castell Vell d'Olivella. Es tracta d'una masia enrunada d'una superfície total d'uns 180 metres quadrats en planta, de la qual encara se'n distingeixen diverses dependències. Els murs són de maçoneria, lligada amb fang i s'hi conserven alguns contraforts que reforçaven les façanes. Davant del mas hi havia un baluard en el qual hi ha una cort. El conjunt de mas i baluard sumen uns 350 metres quadrats en planta.

Aquesta masia potser existia l'any 1271, car els seus orígens es confonen amb l'antiga Rectoria d'Olivella i amb la seu del Priorat de les Verges, que tenia el domini i senyoria d'Olivella. Almenys l'any 1302 la casa s'escriptura com 'palacium episcopale', és a dir palau bisbal. Fou coneguda també com per 'l'Abadia' entre els anys 1647 i 1665. Com a 'Rectoria' es tenen dades fins el 1777. La referència de l'any 1815 on es considerava necessària la rectoria i que la terra que ocupava el cementiri, aleshores situat al costat de l'església de Sant Pere i Sant Feliu, quedaria cedit a la rectoria, sembla donar a entendre que es parlava d'una novella casa del rector en l'actual emplaçament al nucli urbà d'Olivella. Fou abandonada als anys quaranta del segle passat.