La Mesquita
Olivella

La Mesquita
    Al fondo de la Mesquita

En procés d'enrunament.
    Josep Anton Pérez Arriaga

Masia semiderruïda i envaïda per la vegetació natural, només conserva la coberta parcialment, a doble vessant. La façana al cos principal es paral·lela al carener de la teulada. L'edifici té forma de 'L', de planta baixa i pis. Construïda amb la tècnica de la maçoneria, amb murs de pedra desbastada i arrebossats originalment amb morter de calç, les cantoneres presenten pedra més regular. Destaquen els contraforts per donar suport estructural a l'edifici més important. El cos principal s'annexen estances d'ús agraris habituals en aquest territori. Es conserva cup de planta circular enrajolat amb cairons i estructura de pedra per pou.

El mot 'mesquita' no te cap relació amb la fe musulmana. Es coneix com a 'mesquita' el conjunt de substàncies que hom treu dels dipòsits de les comunes i que serveixen per adobar els camps. Segons Vicenç Carbonell (2004), és possible que aquest topònim tingués el seu origen en que els Pau Olivella tinguessin en aquest lloc un femer.

Antigament es deia 'Mas Torregrassa' o com a 'Casa del Forn'. La primera vegada que es documenta amb el nom de 'La Mesquita' l'any 1817.
    L'any 1965 tot i estar mig enrunada encara hi vivia un home però dos anys després ja estava abandonada.