El Mas Nou
Olivella

Camí del Mas Nou
    Camí del Mas Nou

Xavier Esteve i Gràcia

El Mas Nou es troba ubicat al vessant nord-oest del turó del Baldiri, per sobre del fondo que rep el nom d'aquesta construcció. Es tracta d'un mas recentment restaurat, de planta gairebé quadrada. Consta de planta baixa de pedra i planta pis amb teulada de teula àrab de dues pendents amb el carener perpendicular a la façana principal. La planta baixa és de pedra vista, reflectint en bona mesura la part original de la casa abans de la seva reconstrucció, a partir de 1994. La part refeta a finals de segle XX està arrebossada i pintada. Les obertures són de maons. Destaca a la façana principal, un portal amb arc de mig punt, de nova factura, mentre que el portal original, d'arc rebaixat, ha estat convertit en una finestra. La resta d'obertures de la façana principal són rectangulars, amb llinda de fusta.

En el segle XVIII era coneguda com 'la Casa Masnou de Jafra', quan hi vivia la família Rovira. L'any 1871 la propietat passà a mans dels Baqués, mentre que els Rovira passaven a Can Vendrell. Tots ells van ser masovers del baró de Jafre. En els goigs de 'Nostra Senyora de Jafra', de l'any 1882, es fa menció de 'Los del Mas Nou'.
    La casa, que estava enrunada, ha estat totalment rehabilitada a partir de 1994.

Pla especial del catàleg de masies, cases rurals i altres construccions del terme d'Olivella. Text refós. 2016. Olivella: Ajuntament d'Olivella.
    VENDRELL, R. (1992). Olivella, notes històriques. Olivella: Akribos.
    ROIG, P. (1998). Masies del Garraf, vol 1. Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa.