El Mas Nou
Olivella

  Garraf
  Camí del Mas Nou
  Emplaçament
  Camí del Mas Nou
  192

  Coordenades:

  41.28869
  1.83804
  402704
  4571456
  Número de fitxa
  08148 - 92
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Popular
  Segle
  XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  08147A02400009
  Autoria de la fitxa
  Xavier Esteve i Gràcia

  El Mas Nou es troba ubicat al vessant nord-oest del turó del Baldiri, per sobre del fondo que rep el nom d'aquesta construcció. Es tracta d'un mas recentment restaurat, de planta gairebé quadrada. Consta de planta baixa de pedra i planta pis amb teulada de teula àrab de dues pendents amb el carener perpendicular a la façana principal. La planta baixa és de pedra vista, reflectint en bona mesura la part original de la casa abans de la seva reconstrucció, a partir de 1994. La part refeta a finals de segle XX està arrebossada i pintada. Les obertures són de maons. Destaca a la façana principal, un portal amb arc de mig punt, de nova factura, mentre que el portal original, d'arc rebaixat, ha estat convertit en una finestra. La resta d'obertures de la façana principal són rectangulars, amb llinda de fusta.

  En el segle XVIII era coneguda com 'la Casa Masnou de Jafra', quan hi vivia la família Rovira. L'any 1871 la propietat passà a mans dels Baqués, mentre que els Rovira passaven a Can Vendrell. Tots ells van ser masovers del baró de Jafre. En els goigs de 'Nostra Senyora de Jafra', de l'any 1882, es fa menció de 'Los del Mas Nou'.
  La casa, que estava enrunada, ha estat totalment rehabilitada a partir de 1994.

  Pla especial del catàleg de masies, cases rurals i altres construccions del terme d'Olivella. Text refós. 2016. Olivella: Ajuntament d'Olivella.
  CARBONELL, V. (1990). Apunts de la història d'Olivella. Quaderns de cultura local VI. Vilafranca del Penedès: Institut d'Estudis Penedesencs.
  CARBONELL, V. (2004). Noms de lloc d'Olivella. Corpus de toponímia penedesenca, vol. 3 Grup d'Estudis Toponímics. Vilafranca del Penedès: Institut d'Estudis Penedesencs.
  VENDRELL, R. (1992). Olivella, notes històriques. Olivella: Akribos.
  ROIG, P. (1998). Masies del Garraf, vol 1. Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa.
  ROIG, P. (2000). Masies del Garraf, vol 2. Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa.
  ROIG, P. (2008). Masies del Garraf, vol 3. Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa.