Castell Nou d'Olivella
Olivella

Part alta del nucli antic d'Olivella

XIII
    Es desconeix les restes que en queden en el subsòl o integrades en els edificis actuals.
    Xavier Esteve i Gràcia

El Castell Nou d'Olivella, conegut només per la documentació que en cita la seva existència, s'emplaçaria en el punt més alt del nucli històric d'Olivella, entorn d'on avui s'aixeca l'església parroquial de Sant Pere. Actualment no s'observen vestigis del castell, si bé les construccions que s'emplacen en aquest punt podrien amagar encara restes de la fortificació.

L'origen de l'emplaçament del poble d'Olivella s'entronca amb la carta de poblament que el 1164 atorgaren cinc propietaris o cavallers (Pere de Ferran, Pere de Puig-roig i d'altres), dintre el terme del castell d'Olivella, a favor de Cabot i altres persones que havien començat a artigar un puig erm. La donació comportava que els afavorits hi aixequessin una fortalesa en un termini de sis anys i paguessin un cens al senyor dominical. Aquesta fortalesa és documentada amb el nom de "Castro Novo de Olivella" el 1264. El Castell Nou d'Olivella és esmentat novament en documents dels anys 1278, 1296 i 1343. El 1548 només hi havia dues masies prop del Castell Nou, i deu en el seu terme. El creixement demogràfic de la primera meitat del segle XVII féu que l'any 1625 la parròquia de Sant Pere i Sant Feliu fos traslladada al solar del Castell Nou, que serví de nucli a la formació de l'actual poble d'Olivella.

XAUBET, J. (1981) 'Sobre uns pergamins d'Olivella trobats a l'arxiu de Santa Maria de Mataró', Fulls del Museu Arxiu de Santa Maria, 12: 25-46. Mataró.