Pou dels Matxos / Pou de can Pau Olivella
Olivella

Can Pau Olivella
    A vint metres al nord-est de Can Pau.

Xavier Esteve i Gràcia

Pou dels Matxos se situa a pocs metres de Can Pau, al costat del camí que arriba a aquesta masia des del fondo del Camp Gran. Es tracta d'un conjunt format per un pou amb un abeurador adossat. El pou compta amb un diàmetre interior de 1,40 per 1 metre, aproximadament, mentre que l'abeurador mesura 1,60 per 0,40 metres.
    Els pous bàsicament consisteixen en un forat profund recobert de pedra en sec que capta les aigües subterrànies, que porta un mecanisme manual per treure l'aigua. Les seccions son circulars, que és la forma que més s'adapta al mecanisme d'extracció de l'aigua. Aquest mecanisme consta d'una roda o corriola que penja de la part alta de l'estructura, accionada de manera manual, que gira al voltant d'un eix que descansa sobre les parets laterals del pou. La roda fa de guia d'unes cordes de cànem que pengen fins al nivell de l'aigua i a les quals es subjecten els catúfols, que s'omplen quan arriben a l'aigua del fons del pou, per a després tornar a pujar a la superfície.
    En aquest cas podria associar-se aquestes construccions a l'abeurament dels matxos (la seva denominació en fa evident la seva funció) i d'altres caps de bestiar que circulessin per aquest camí.

Aquest pou és documentat per primera vegada l'any 1847.

VENDRELL, R. (1992). Olivella, notes històriques. Olivella: Akribos.