Els Pelagons de Dalt
Olivella

Al costat de la riera del Pelagons, en el punt en què s'encreua amb el fondo de l'Artiga.

Josep Anton Pérez Arriaga

Masia de planta quadrada amb coberta de dues pendents amb el carener perpendicular a la façana principal. La porta d'entrada és senzilla amb el muntants de maó vista i arc rebaixat. A la façana de ponent hi ha una altra porta d'igual mida i característiques. La casa s'aixeca amb la tècnica de la maçoneria, arrebossada amb morter de calç, consta d'una planta baixa i una planta pis A un costat del portal queden restes dels corrals. Dintre de l'entrada, a la dreta, s'hi veu la cuina, i, a I ‘esquerra, un accés als estables i cellers, i l'escala al primer pis oculta darrere un envà amb un petit forat per veure que hi havia a l‘entrada. No es veu cap annex en el seu entorn.

Tot indica que al segle XVIII només hi havia el "Mas del Pelagons" d'Avinyonet. És a partir de 1827 quan es parla de Josep Raventós de "Los Palagons Nous" o "Pelagons de Dal". La casa era propietat de can Suriol. La família Ràfols deixaren de residir-hi l'any 1914, però en la masia hi restaren uns masovers fins al 1967.