Mas Casasayas
Castellgalí

  Bages
  Camí de la Vall d'Artigues, mas Casasayas.
  Emplaçament
  Vall d'Artigues, camí de Santa Margarida al Flequer

  Coordenades:

  41.66963
  1.80858
  400820
  4613782
  Número de fitxa
  08061-101
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII
  Estat de conservació
  Regular
  Una de les cases està mig en ruïnes.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 006A00002
  Autor de la fitxa
  Cortés Elía, Maria del Agua

  El mas Casasayas es troba a la vall d'Artigues, al costat del camí que porta de Santa Margarida al mas Flequer. El mas forma un conjunt amb la casa, un conjunt de tines al costat, la bassa, un cobert i unes tines al peu de les vinyes. La casa està formada per dues construccions adossades, una de les quals es troba en ruïnes. La casa principal és de planta rectangular, amb planta baixa, pis i golfes, teulada a doble vessant amb el carener paral·lel a la façana principal que s'obre a migdia. La porta principal és adovellada d'arc de mig punt, i davant hi ha un cobert amb un arc carpanell al centre, en el que es troba la premsa amb gàbia de fusta. Al costat d'aquest cobert, i a continuació d'aquesta casa hi ha les ruïnes d'una construcció probablement més antiga, amb una porta adovellada d'arc de mig punt que s'obre a llevant i davant la qual hi ha un contrafort amb un pas d'arc per permetre l'entrada per la porta. L'estructura arquitectònica interior d'aquesta part està en ruïnes. Adossada a la casa per la part posterior hi ha un cobert en el que hi ha dues tines circulars que actualment s'utilitzen com a cisternes. A la façana de llevant hi ha una finestra del pis amb la data 1797 i dues X entre mig de les xifres. Entre la casa, el cobert i les tines s'estén una era enrajolada. Hi ha un conjunt de cinc tines que formen un edifici al costat de la casa i independents d'aquesta. A la banda est hi havia l'antic celler, del qual només es conserven les parets i que quedava adossat a la part de darrera de les tines. Les boixes de pedra s'obren en el mur entre les tines i el celler. Hi ha una tina circular sense cairons, una circular folrada i tres quadrades.

  També ho trobem escrit com Casassaies.

  No disposem de documentació directa d'aquesta casa, fet que no ens permet arribar al seu origen que podria ser de finals de l'edat mitjana. La primera referència documental és del 1715, quan surt el mas Casasaies al Llibre de cobraments del rector de Castellgalí (ASM). El 1830 (AHCM) es fa establiment d'una vinya al Mas Riuves Casasayes, mas que pertany a Josep Vilardaga pagès de Sagàs. Això ens fa suposar que Pere Riubes que s'esmenta al fogatge de 1497 podia ser amo d'aquest mas (Iglésies, 1991).

  Iglésies, J. (1991). El Fogatge de 1497. Fundació Salvador Vives i Casajuana. Barcelona. Llibre de cobraments del rector de Castellgalí, 1715 (ASM).